Nesvakidašnja proizvodnja

Derventski kraj poznat po organskoj proizvodnji šipka i lješnjaka

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2023. 19:35

Po struci je agronom i nije oklijevala da se oproba u nesvakidašnjoj prozvodnji. Dervenćanka Dragana Duvnjak Krudija ne jednom hektaru zasadila je 2.000 sadnica šipka. Ulaze u četvrtu vegetaciju i krajem septembra priprema se za berbu.

"Šipak je autohtona vrsta pa zato smo se odlučili za nju i što je sama njega augrotehnika je mnogo nezahtjevnija od ostalih kultura to je najbitnije i sama ta priča o organskoj prozozvodnji ima budućnost i već smo sertifikovani 4-5 godina organskoj proizvodnji", kaže Dragana Duvnjak Krudija.

Sa plantaže u zavisnosti od vremenski uslova tokom godine, ubere oko tonu suve mase. Na imanju su sušare i sve  prerađuje u čaj. Boro na četiri dunuma ima 300 sadnica. Košenje i berba su najzahtjevniji, ali se isplati. Uz čaj radi i pekmez.

"Što se tiče proizvoda to je neka više  kućna radinost proda se od uha do uha čuje se dobro jer nisu to neke količine", kaže Boro Dobrilović.

Osim šipka, derventski kraj je poznat i po zasadima lješnjaka. Hiljadu stabala je na imanju Simića. U organsku proizvodnju je uključena cijela porodica.

"Naš lješnjak se tretira u suštini pravimo smjese od gaveza koprive i ostalih stvari koje aljevamo i to je dohrana i zaštita za biljku nema špricanja ništa drugo", kaže Jelena Simić.

Zato sve što proizvedu lako prodaju. Za sada uglavnom snabdijevaju domaće trište. Kada povećaju proizvodnju, što planiraju,  i šipak i lješnjak iz Dervente če i u izvoz.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина