Doniranje kose

Devetogodišnja Anastasija zamijenila je 30 centimetara kose za osmijeh vršnjaka

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2022. 15:20

Anastasija Kaurin trideset centimetara svoje kose zamijenila je za osmijeh svojih vršnjaka. Prekrasnu smeđu kosu donirala je za djecu oboljelu od raka. Kada je čula da djevojčicama usljed bolesti opadne kosa i da bi mogla pomoći, nije se dvoumila.

"Kad sam došla u školu rekla sam drugaricama da ću odsjeći kosu. Drugarica Marija mi je rekla da to ne radim, jer i ona želi da ima dugu kosu. Isto mi je rekla i Monika. Ali, kada sam im rekla kome ću da poklonim svoju kosu one su rekle da je to super ideja! Sreća je veća kad se s drugim dijeli", ispričala je Anastasija.

Posebnu emociju je osjetila kada je vidjela fotografije oboljele djece i njihove osmjehe kada su dobili perike.

"Tek sam sad svjesna da će djeca biti srećna zato što sam im donirala svoju kosu", kaže Anastasija. 

Anastasija ima dvije mlađe sestre. Naučila je da dijeli i pomaže drugima, pa je ovaj potez bio i primjer koji ona želi da one slijede. Majka Sanja je preponosna na njen plemenit postupak. Kaže da se i mi odrasli možemo ugledati na nju.

"Kad smo odsjekli kosu i kada su drugi vidjeli na internetu, budući da sam napravila i kratak video, bili su zaista oduševljeni. To je bilo jedno veliko bravo! Pogotovo roditelji koji imaju djecu sa nekakvim zdravstvenim problemima. Ne želim da Anastasija primjeti bilo kakvu razliku među djecom. Njoj je najbitnije da su djeca dobra, puna ljubavi i pažnje. Zaista sam preponosna“, rekla je Anastasnijina majka.

Anastasija je dobila zahvalicu za svoje humano djelo od Udruženja "Srce za djecu Sarajeva" u okviru projekta "Moja kosa - tvoja kosa", a Udruženje "Iskra" je partner u tom projektu i zajedno prikupljaju kosu za izradu dječijih perika.

Svi koji žele da slijede Anastasijin primjer dovoljno je da donesu kosu u "Roditeljsku kuću Iskra". Da bi perike mogle da se naprave potrebno je da kosa bude duga najmanje trideset centimetara.

Više pogledajte u video-prilogu.