Gradonačelnik

Direktor Centra za socijalni rad u Bijeljini tvrdi da Petrović vrši torturu nad njim

  • Izvor: ATV
  • 14.09.2021.20:19

Direktor Centra za socijalni rad u Bijeljini Milorad Sofrenić tvrdi da gradonačelnik LJubiša Petrović vrši torturu nad njim.

Zloupotreba funkcije, politički pritisak, ucjena i tortura postupci su za koje je Sofrenić optužio Petrovića na sjednici Skupštine grada na kojoj je danas usvojen izvještaj o poslovanju Centra za prošlu godinu, uz ocjenu da je ponašanje gradonačelnika prema njemu mizerno i nedostojno.

Sofrenić je za skupštinskom govornicom naveo da je Petrović protiv njega podnio krivičnu prijavu, da ga redovno optužuje u medijima, da u javnim nastupima vrši politički pritisak na njega i na tužilaštvo, a potom je kroz primjere obrazložio i odbacio sve navode gradonačelnika o navodnom nezakonitom radu direktora Centra za socijalni rad.

"Godinu dana, ni nakon više pismenih obraćanja, grad nije otklonio nedostatke i obezbijedio upotrebnu dozvolu za novu zgradu Centra za socijalni rad, a rebalasom su ukinuli 50.000 KM za uređenje igrališta za djecu sa posebnim potrebama uz Dnevni centar u ovoj zgradi, za šta su nas mjesecima uvjeravali da se samo čeka javna nabavka i uvođenje izvođača", rekao je Sofrenić.

On je ocijenio da za mandata Petrovića u Bijeljini samo padaju investicije, iako novca u budžetu ima.

Sofrenić je opisao bizarnu situaciju kako ga Petrović blati u medijima za navodnu nezakonitu kupovinu namještaja u Centru vrijednu 30.000 KM, sa kojom direktor Centra nema ništa jer sve procedure provodi grad, a riječ je o greškama komisija za popis Gradske uprave koje su u dva od tri popisa napisale da nema stola koji je ovalan, a ne četvrtast, da nema kuhinje jer je postojeća dva centimetra duža od planirane, te da nema plakara jer su viši pet centimetara od onih u dokumentaciji i tako za 44 komada namještaja.

Ističući da ima više godina rukovođenja nego što gradonačelnik ima godina života, on je ispričao kako mu je osoba koja je poslata u reviziju priznala da ima obavezu da napravi izvještaj koji će se dopasti gradonačelniku, u kojem ga terete za probijanje budžetske pozicije za gotovo milion maraka.

"Srećom, Centar svoje spiskove korisnika šalje i resornom ministarstvu i Vladi koji na osnovu toga doznače novac gradu, pa se ispostavilo da taj novac ne može da uđe na našu budžetsku poziciju koju je Gradska uprava smanjila za 30 odsto, a taj je prekršaj pripisala meni", rekao je Sofrenić.

On je cijeli izvještaj koji je predstavio gradonačelnik nazvao fingiranim i bombastičnim.

Gradonačelnik LJubiša Petrović je na skupštinskoj sjednici rekao da je jedinica za internu reviziju grada Bijeljina ukazala na nepravilnosti i eventulane prevare u poslovanju Centra za socijalni rad, nenamjensko i nezakonito trošenje novca kod isplate jednokratnih novčanih pomoći, iznoseći sumnji da to ima veze sa prošlom izbornom godinom.

On je za narednu sjednicu Skupštine grada najavio inicijativu za smjenu direktora Centra za socijalni rad Milorada Sofrenića.

Na sjednici koja je završena usvojen je plan jesenje sjetve, izvještaji o upisu učenika u osnovne i srednje škole i o stipendiranju učenika i studenata, uz ocjenu odbornika tokom duskusija da treba raditi na podsticanju rađanja i zadržavanju stanovništva u gradu.