Cazin

Dječak sam krpi rupe na putu: Poslao poruku gastarbajterima

  • Извор: Агенције
  • 15.03.2023. 14:21

Mnogi stanovnici krajnjeg zapada BiH, ali i dijela Karlovačke županije, dobro su upoznati s gužvama na graničnim prelazima na tom području.

Dio uzroka gužvi su i loši putevi, a iz okoline Velike Kladuše dolazi nam nevjerovatna priča o mladiću koji je jedan od takvih puteva, nakon višegodišnjeg ignorisanja nadležnih, odlučio sam popraviti.

Zbog velikih gužvi na obližnjem graničnom prelazu Maljevac dio pograničnog saobraćaja na tom području često se preusmjerava prema obližnjem GP-u Bogovolja – Hadžin Potok, do kojeg iz Hrvatske vodi put iz pravca Slunja.

Na tom prelazu čekanje je nekad i duže nego na većem prelazu Maljevac, a svako ko je tamo zalutao zna da je put prema graničnom prelazu oštećena i prepuna rupa.

Stanovništvo ovog kraja već godinama apeluje na komunalne vlasti grada Cazina, koje su nadležne za održavanje tog lokalnog puta, da sanira dionicu dugu četiri kilometra od graničnog prelaza do sela Šturlić, prvog naseljenog mjesta u BiH.

Međutim na njihov zahtjev nadležni ne reaguju.

Zato je 15-godišnji dječak Enes iz obližnjeg sela Johovica odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

Rupe na makadamskom putu ispunio je crnim pijeskom koji upija vodu i vlastitim novcem iznajmio mašinu za vibraciju kako bi taj pijesak učvrstio i popravio put, pa on, kako kaže, sad izgleda skoro kao asfaltni.

"Narod mi je zahvalan što održavam cestu jer voze skuplja auta pa će se sada manje uništavati na rupama", kaže Enes za stranicu GP Maljevac.

Poruka za gasterbajtere

Enes ima još neke zanimljive poruke za putnike koji ovdje prelaze granicu.

“Primijetio sam neke koji dolaze iz EU da bacaju smeće pored puta i to nije u redu. Čuvajmo prirodu, jer ona je naš život. Takođe, želio bih da pojedinci sporije voze da me ne bi udarili pored puta. Svima želim sretan put i od srca svima pozdrav od Enesa”, poručuje ovaj marljivi tinejdžer.

Kako to da dječak od 15 godina radi posao koji bi trebalo da rade komunalne službe, pitanje je na koje odgovor mogu dati spomenute nadležne institucije.

Elmedin Toromanović iz opštine Cazin za GP Maljevac kaže da je opština odveć siromašna da sama popravi tu dionicu te se nada da će dobiti status regionalnog puta jer vodi prema graničnom prelazu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.