Željeznice RS

Do kraja juna stotinu radnika manje

  • 11.06.2018. 19:38

Kredit Vlade Republike Srpske od četiri miliona maraka za Željeznice biće utrošen za penzionisanje 15 i dobrovoljni odlazak oko 100 željezničara, kaže za ATV ministar saobraćaja Neđo Trninić.

Prema inforamciji koja se našla pred ministrima na prethodnoj sjednici Vlade, broj željezničara sa 2.701 do kraja mjeseca mora da bude smanjen na 2.600. 
 
"Naše je opredjeljenje da ni prema jednom radniku ne može otići u penziju ni dobrovoljni odlazak, ni bilo kakav drugi prekid radnog odnosa, ako ne budu završene prema njima sve obaveze", kaže Trninić. 

Iz Uprave Željeznica kažu da će iz pozajmice, koja bi bila vraćena kada kredit  Svjetske banke od 102,5 miliona maraka bude operativan, biti isplaćena sva zaostala potraživanja iz radnog odnosa za ove radnike, poreske obaveze, kao i odgovarajuće otpremnine za dobrovoljni odlazak. Objašnjavaju da bi se sve pravdalo Vladi RS, uz odgovarajuće potvrde o utrošku sredstava kao i kod prethodne pozajmice od 3,8 miliona, koja je, kažu uspješno realizovana i opravdana. Za dobrovoljni odlazak namijenjene su stimulativne otpremnine, kaže ministar Trninić. Sindikalci se ne slažu sa tom konstatacijom i kažu da su u potpunosti isključeni iz cijelog procesa. 

"Nažalost, to što smo mi dobili informaciju da je Vlada odlučila da da još i ta četiri miliona to je preko medija. Uprava te stvari krije od nas. Mi smo u ranijem periodu tražili da nam se dostave spiskovi ljudi koji trebaju u neko dogledno vrijeme u nekom periodu, reorganiazcije da se zna ko ide u penziju, ko će ispuniti kad uslove, koji su to kadrovi, da se može popuniti sa eventualnim nekim viškom i ostalo", kaže Zlatko Marin iz Samostalnog sindikata. 

"To je sve samo nije podsticajna otpremnina, jedna plata od dvije-tri hiljade ovih što znaju, što imaju dvije-tri hiljade maraka dati čovjeku da napusti "Željeznice", da ide na biro a zauzvrat dobije neke dvije-tri hiljade maraka to ne da nije podsticajno već je to ismijavanje radnika i radničke klase", kaže Boris Šukalo iz Samostalnog sindikata. 

Do kraja godine na "Željeznicma RS" trebalo bi da ostane dvije i po hiljade radnika, a do kraja procesa restrukturisanja 2021. godine njih dvije hiljade i stotinu. Ako i toliko, dodaju sindikalci, jer mlađi radnici - otpravnici, skretničari, varioci i bravari uveliko, i bez otpremnina, odlaze u Sloveniju i Njemačku.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм