Масакр на Божић

Додик: Имамо гробове, имена страдалих, али ни 31 годину послије немамо пресуђених злочинаца

  • 05.01.2024. 08:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да српски народ у селу Кравице има гробове, јаме, спомен-обиљежја, имена страдалих, породице које их оплакују, али ни 31 годину након великог страдања нема имена убица, кољача и злочинаца који су починили масакр на Божић 1993. године.

Додик је нагласио да је немогуће да једино српске жртве немају починиоце и кривце, те да то само потврђује каква се политика води против Срба и Републике Српске и како се на подмукао начин фалсификује историја.

"Злочин у Кравицама је само у један у низу који говори о каквим монструмима је ријеч. То нису људи, то су нељуди којима ништа није свето. С јасном намјером су најтеже злочине чинили на највеће православне празнике, иживљавајући се над дјецом, старим људима, непокретним и болесним Србима...

Зашто су им сметали ти недужни људи, недужна дјеца, старци!? Они су били криви само зато што су Срби", истакао је Додик за Срну поводом обиљежавања годишњице страдања 158 Срба из села Кравице и сусједних заселака у братуначкој општини страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Он је подсјетио да је етничко чишћење у средњем Подрињу почело у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско, убијањем, пљачкањем, паљењем, а све то под командом Насера Орића који се данас слободно шета, за разлику од великог броја невиних Срба који труну у сарајевским казамтима пресуђени за наводне злочине над муслиманима.

"То је, нажалост, резултат рада Тужилаштва и Суда БиХ, који су све друго осим правосудне институције. Они не раде по праву и правди, већ по томе ко је које националности. Ако сте Србин бићете пресуђени без имало размишљања, пресуде су унапријед написане, за разлику од муслимана који бивају ослобођени по убрзаној процедури или у најбољем случају пресуђени на минималне казне. То је та правда о којој нам причају западни амбасадори и у коју ми треба да вјерујемо!?", рекао је Додик.

Предсједник Српске је упитао да ли заиста мисле да је српски народ толико наиван да послије небројено почињених злочина, намјештених тужилачких одлука и изнуђених пресуда може да вјерује у измишљене институције као што су Суд и Тужилаштво БиХ, гдје се суди по налозима западних ментора и гдје су тужиоци и судије средства у њиховим рукама за обрачун са српским народом и Републиком Српском?

"Све то нас обавезује да никада не смијемо да заборавимо Кравице, Братунац, Подриње, Крајину, Романију и Херцеговину. Нећемо дозволити да заборавимо наша стратишта, нити иједну жртву. У бившој Југославији су затирали сваки траг о српском страдању, зато су нам се злочини и поновили у посљедњем грађанском рату у БиХ", нагласио је Додик.

Он је рекао да сјећањем морамо да покажемо идентификацију са нашим страдалим и да имамо одговорност према српским жртвама. "Све док његујемо културу сјећања, наше жртве неће и не смију бити заборављене. Ми поштујемо сваку мајку која је изгубила своје дијете, и осјећамо сваку њену сузу, али са друге стране постоји само једно - муслимани су жртве, а Срби злочинци, што је ноторна лаж и фалсификовање истине. Не смијемо постати као они. Не дирамо туђе, али не дамо и морамо да поштујемо своје, прије свега, због српских хумки, због наших предака, али и потомака", нагласио је Додик.

У братуначком селу Кравица данас ће бити служен парастос за 158 Срба из овог мјеста и сусједних заселака страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић 1993. године.

Напад на Кравицу на Божић је, према причама преживјелих, али и историјским подацима, био наставак усташког злочина који је почињен на Видовдан 1944. године када су усташе из околних села запалиле 38 мјештана српске националности у подруму једне куће у селу Зонићи код Кравице.

Међу запаљенима су били једногодишња Јефа и 64-годишњи Павле и Василије Павловић. За тај злочин нико није одговарао.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: