U BiH uvezeno skoro 17 miliona kilograma lubenice

Domaća lubenica u "nemilosti" zbog uvoza

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2021. 20:54

Na sedam hekatra Boro Topolović uzgaja četiri sorte lubenice. Svaka pristiže u razmaku od nekoliko dana do nekoliko sedmica. I baš kada domaća lubenica pristiže za berbu, uvoz je priča Boro, proizvođačima pomrsio konce. Prije nekoliko dana uspio je sa dva hektara kupcu da proda 120 tona lubenice po cijeni od 0,35 do 0,37 feninga.

"Sad nam evo pristiže pet hektara u dva intervala, to je po nekih 200 tona, 400 tona. Međutim sad se već dešava problem, mnogo je lubenice u zadnjih par dana uvezeno iz Crne Gore, Albanije, odakle već i zasitilo je naše tržitše", kaže Boro Topolović, povrtlar. 

Suša i visoke temperature početkom ljeta pogodovale su samo lubenici. Posljednjih deset godina nije bila kvalitetna kao ove.

"Imam 30 tona još u skladištu, čeka isporuku dok se nađe kupac. Inače pokrivanje po jednom dunumu je kad preračuna se, tu negdje oko 0,15 feninga kvalitetne, dobre lubenice da bi bio čista nula", kaže Boro Topolović.

U proizvodnju bilo čega pa i lubenice, ne treba kretati bez ugovorene prodaje, pa makar i one 'na riječ', priča iz isksutva Darko Ilić, iz Karajizovaca kod Gradiške. Na tri hektara očekuje prinos od oko 180 tona. Cijenu će znati tek za nekoliko dana.

"Ušla je možemo reći neka poplava, u zadnjih deset dana 100 šlepara lubenice u BiH, tako da ne znamo kako će se ovo odigrati do kraja, odnosno da li ćemo uspijeti da prodamo", kaže Darko Ilić, povrtlar. 

Za prvih šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno skoro 17 miliona kilograma lubenice vrijedne 7,6 miliona maraka .To je 3,5 miliona  kilograma više nego prošle godine. Najviše je one  iz Turske, Albanije i Grčke. 

Тагови: