Kako se grijati

Drva, struja ili pelet - šta se najviše isplati?

  • Извор: АТВ
  • 22.08.2022. 18:50

Zgrijati se, a sačuvati marku više u džepu, biće pravi podvig ove zime. Kada se sve stavi na papir, drvo je najisplativije za grijanje, barem tako kažu Banjalučani sa kojima smo razgovarali. Jedno domaćinstvo, u prosjeku, potroši oko 10 metara drva. S obzirom na ovogodišnju cijenu od 100 KM za metar, to znači da bi trebalo da se izdvoji hiljadu. Na tu cijenu treba još da se doda sječa i prevoz. Neki su drva već nabavili, drugi još razmišljaju kako će se ugrijati.

„Moram kupiti, a kako ne znam. Da, 100 KM je metar, ja imam penzije 242 KM.“

„Ja sam to nabavio u februaru mjesecu za ovu godinu. Tad je bilo 90 KM kubni metar.“

„Koliko ste prošle godine izdvojili za drva?“, „To je bilo manje u pola cijene, 500 KM.“

„Isključila sam radijatore i onda veliku grijalicu za taj prostor gdje sam tu.“

„Teško, čisto sumnjam da će biti lako bilo kome.“

Neće biti lako onima koji se griju na pelet, jer je cijena podivljala. Npr., ako nabavljate pet tona pripremite 2.750 KM. Što se struje tiče, prosječni zimski račun je oko 59,62 KM. Ipak, sve zavisi od kvadrature koja se grije, izolacije, čime se grijete na struju... Kada bi svi prešli na struju, došlo bi do problema, objašnjavaju stručnjaci. Tada bi morale da se uvedu mjere. 

„Da oni sa većom potrošnjom će imati drugačiju cijenu, koja će biti veća, u odnosu na one koji to troše za potrebe najosnovnijih stvari kada je u pitanju električna energija za funkcionisanje domaćinstva. Ja mislim da će uvijek biti najisplativije da se orijentišemo na drvnu biomasu, jer je to ono, ako vodimo računa o našim prirodnim resursima i o bilansu kojim raspolažemo i ako vodimo računa o prioritetnoj potrošnji na našem tržištu, da bi to uvijek bilo na prvom mjestu“, rekao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske.

Cijene je diktirao poremećaj u globalnim lancima snabdijevanja, kaže struka. Sve je poskupilo, pa ne čudi da su drva i pelet, takođe, ''otišli gore''. Što se struje tiče, zasad nisu najavljivana poskupljenja. Najviše bi od zime trebalo da strahuju oni koji se griju na gas. Već mjesecima se najavljuje haos kada je to tržište u pitanju, a posebno su zabrinuti u zapadnoj Evropi.   

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм