У износу до 8.000 марака

Егић за АТВ: Креће исплата неповратних новчаних средстава за стамбено збрињавање!

  • Извор: АТВ
  • 05.12.2023. 08:28

У току овог мјесеца креће исплата неповратних новчаних средстава у износу до 8.000 марака, рекао је за АТВ Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Републике Српске.

Ради се о неповратним средствима о стамбеном збрињавању борачких категорија, за које су припадници ове категорије конкурисали 2019. године.

"У сарадњи са Министарством финансија и одређеним уштедама у раду Министарства рада и борачко инвалидске заштите обезбједили смо 500.000 марака за исплату неповратних новчаних средстава у износу до 8.000 по уредби Владе из 2019. године. У првом кругу обухватићемо неких 18 општина и у тим општинама ће већ у току овог мјесеца кренути исплата, а у току наредне године настављамо тај процес и исплаћујемо та средства. Битно је рећи да ће то бити у оним општинама у којим је тај процес завршен. С обзиром да се то ради на нивоу локалних заједница, када ти спискови буду завршени, ми као Министарство вршимо исплату", рекао је Егић за АТВ.

Министар је рекао да су Буџетом Српске предвиђена додатна издвајања за борачке категорије

"Повећање средстава за ове категорије је већ обезбијеђено у ребалансу Буџета, биће 23 милиона марака до краја ове године. 20 милиона биће утрошено према Уредби Владе за увођење бораца свих категорија у право остваривању мјесечног борачког додатка, а остатак од ће бити за повећање личних и војних инвалиднина, од 10 одсто, односно два пута по пет одсто до краја ове године", каже Егић.

Влада увијек настоји да побољша статус бораца. Издвајају се значајна средстава, али увијек може боље, каже министар.

"Ако гледамо мјесечни додатак, Српска издваја и до 3 пута више средстава него ФБиХ. Наша Влада исплаћује око 150 милиона, док је у ФБиХ око 50, а притом код њих нису обухваћене све категорије", каже Егић.



Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм