У износу до 8.000 марака

Егић за АТВ: Креће исплата неповратних новчаних средстава за стамбено збрињавање!

 • Извор: АТВ
 • 05.12.2023. 08:28

У току овог мјесеца креће исплата неповратних новчаних средстава у износу до 8.000 марака, рекао је за АТВ Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите у Влади Републике Српске.

Ради се о неповратним средствима о стамбеном збрињавању борачких категорија, за које су припадници ове категорије конкурисали 2019. године.

"У сарадњи са Министарством финансија и одређеним уштедама у раду Министарства рада и борачко инвалидске заштите обезбједили смо 500.000 марака за исплату неповратних новчаних средстава у износу до 8.000 по уредби Владе из 2019. године. У првом кругу обухватићемо неких 18 општина и у тим општинама ће већ у току овог мјесеца кренути исплата, а у току наредне године настављамо тај процес и исплаћујемо та средства. Битно је рећи да ће то бити у оним општинама у којим је тај процес завршен. С обзиром да се то ради на нивоу локалних заједница, када ти спискови буду завршени, ми као Министарство вршимо исплату", рекао је Егић за АТВ.

Министар је рекао да су Буџетом Српске предвиђена додатна издвајања за борачке категорије

"Повећање средстава за ове категорије је већ обезбијеђено у ребалансу Буџета, биће 23 милиона марака до краја ове године. 20 милиона биће утрошено према Уредби Владе за увођење бораца свих категорија у право остваривању мјесечног борачког додатка, а остатак од ће бити за повећање личних и војних инвалиднина, од 10 одсто, односно два пута по пет одсто до краја ове године", каже Егић.

Влада увијек настоји да побољша статус бораца. Издвајају се значајна средстава, али увијек може боље, каже министар.

"Ако гледамо мјесечни додатак, Српска издваја и до 3 пута више средстава него ФБиХ. Наша Влада исплаћује око 150 милиона, док је у ФБиХ око 50, а притом код њих нису обухваћене све категорије", каже Егић.Пратите нас и путем Вибера

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.