Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Egić: Zločin u Šušnjaru nikada nije nazvan pravim imenom

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2023. 14:36

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da je stratište Šušnjar pokazatelj monstruozne genocidne politike Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja nikad nije nazvana pravim imenom.

"To je bio genocid, sprovođen sistematski i planski nad srpskim narodom", rekao je Egić novinarima u Memorijalnom kompleksu "Šušnjar" kod Sanskog Mosta.

On je podsjetio da je početkom Drugog svjetskog rata ovo područje tadašnje Bosanske Krajine bilo pretežno naseljeno srpskim stanovništvom i da se to nikako nije uklapalo u politiku NDH i državni plan koji je sprovodila - jednu trećinu Srba pokatoličiti, jednu pobiti i jednu protjerati.

"Ovdje je dio tog plana sproveden. Kao po pravilu, svoje zločine su izvršavali na velike srpske pravoslavne praznike. Ovdje je u tri dana ubijeno 5.500 mučenika srpske nacionalnosti iz Sanskog Mosta", dodao je Egić.

On je rekao da se nedavno direktor jednog stratišta u Federaciji izvinjavao za zločine koje je počinila "Handžar divizija", ali samo jevrejskom narodu.

"Nije samo `Handžar divizija` radila zločine i sprovodila tu politiku nad Srbima nego velika većina muslimanskog i hrvatskog stanovništva na teritoriji tadašnje BiH. To licemjerstvo i negiranje tog genocida, negiranje stvari koje su radili na srpskom narodu prelazi u paranoju političara u Federaciji, gdje nikako ne mogu da izjednače žrtve", istakao je Egić.

Dodik: Šušnjar - mjesto monstruoznog ustaškog zločina i grobnica za 5.500 nevinih Srba

Dodik: Šušnjar - mjesto monstruoznog ustaškog zločina i grobnica za 5.500 nevinih Srba

Obilježavanje 82 godine od masovnog zločina na ovom mjestu počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu, a nastavljeno parastosom na Šušnjaru.

Zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Duško Došenović rekao je da se pod izgovorom da nemaju ljudstva i mogućnosti lokalne vlasti iz Sanskog Mosta ograđuju od obaveze da održavaju spomen-kompleks koji je proglašen spomenikom od najvišeg interesa BiH, te da je i ove godine opština Oštra Luka pokosila i uredila ovo mjesto stradanja.

"Ovdje na ovoj ploči je ime mog pradjeda Ilije Došenovića. Djed je pričao da su 1. avgusta došle snage NDH u naše selo i odveli sve muškarce radno sposobne. Tad je i moj pradjed odveden i ovdje je ubijen 2. avgusta", rekao je Došenović.

Milenko Stojinović kaže da je njegova majka Milica Vidović imala 11 godina na današnji dan 1941. kada su njenih desetoricu braće, stričeve i stričevića pohvatali po selu Tomina i odveli na strijeljanje na Šušnjar.

"Taj užas koji je doživjela kao djevojčica ona je prenosila nama i ja se sjećam dobro iz djetinjstva njenih priča. I umrla je, a uvijek je nosila to kao poseban pijetet i zato naša porodica ima poseban pijetet prema žrtvama Šušnjara i svake godine dolazimo da odamo počast našim mučenicima", rekao je Stojinović.

Egić: I pored rekordnog broja zaposlenih, nedostaje radnika

Egić: I pored rekordnog broja zaposlenih, nedostaje radnika

Vijence i cvijeće položili su i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, opština Oštra Luka, Novi Grad, Krupa na Uni i Kostajnica, grada Prijedora i brojnih organizacija i udruženja proisteklih iz NOR-a i Odbrambeno-otadžbinskog rata, a dio delegacija položio je vijence i cvijeće i na spomenik u naselju Milin Birt.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova prije dvije godine uvrstio je Šušnjar u kalendar 31 istorijskog događaja od republičkog značaja. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина