ATV

Север Ведер Јуроп

Физичар и метеоролог објаснио могуће посљедице: Формира се поларни вртлог

 • Извор: Агенције
 • 20.09.2023. 22:59

Север Ведер Јуроп (SWE) објавио је да се у стратосфери изнад Сјеверног пола почиње формирати поларни вртлог који ће утјецати на зимско вријеме 2023/2024. године.

Утiцај овог временског феномена би се, према SWE, највише могао осјетити у САД, Канади и Еvропи, посебно ако се поларни вртлог почне урушавати.

Шта точно можемо очекивати ове зиме, за "Н1" је објаснио Бранко Грисогоно, атмосферски физичар и професор у трајном звању на ПМФ-у у Загребу.

Грисогоно наводи да поларни вртлог представља уобичајено струјање ваздуха у стратосфери.


Вишковић: Српска има најмањи ниво задужености од свог настанка

Вишковић: Српска има најмањи ниво задужености од свог настанка

"Значајно утиче на доње слојеве атмосфере, тзв. тропосферу, посебно на поларну млазну струју, њено меандрирање, распоред планетарних таласа те ултимативно на циклоне и антициклоне у нашим подручјима. То је циклонални вртлог хладног ваздуха, врти се од запада према истоку и створен је разликом температуре тропских и поларних крајева те ротацијом Земље", појаснио је Грисогоно.

Како ће утицати на Европу?

Објаснио је и како би тачно поларни вртлог могао утицати на Европу, односно какве би временске прилике могао донијети ове зиме.

Он наводи да је у овом тренутку прерано прогнозирати какве нас временске прилике могу очекивати током зиме, али наводи да би понегдје могло бити неуобичајено хладно, односно топло.

"Ако тај мега вртлог у висини пукне, тј. пролије се из скоро кружне у диполну или компликованију структуру, онда се стварају џепови, комадићи тог поларног вртлога, као крпице које не знају куда да крену. Једни носе топлији ваздух на сјевер, а други носе хладан и влажан зрак на југ. До сада то се обично догађало сваке двије до три године у сијечњу или вељачи", навео је Грисогоно и наставио:


Хоће ли Симанић моћи да игра кошарку: Доктор открио у каквом је стању

Хоће ли Симанић моћи да игра кошарку: Доктор открио у каквом је стању

"Данас, средином септембра, немогуће је рећи гдје ће се такав нелинеаран планетарни талас сломити због пуцања поларног вртлога. Знамо да ће негдје на сјеверној хемисфери бити неуобичајено хладно, због стационарног џепа заробљеног поларног ваздуха, а негдје ће бити неуобичајено топло. Лом поларног вртлога неријетко доводи до јаког загријавања у доњој стратосфери и промјене смјера поларне млазне струје".

Ел Нињо

Страница такође наводи да на поларни вртлог утјече и Ел Нињо, а и Грисогоно истиче да су ту у питању атмосферско-океанске везе, односно једна појава утиче на другу.

"Ел Нињо, као и друга интерна, тј. природна климатска колебања, посебно у тропима, утичу једни на друге. Повезаност није, нажалост, као на ваги, већ више ефеката љуљају једни друге, треба нам мултидимензионална вага! Као у тимској игри, како ко потегне јаче, а неко слабије…", објаснио је Грисогоно.


Зеленски изнио два услова за мир

Зеленски изнио два услова за мир

"У принципу, Ел Нињо заљуља поларни вртлог, он онда чека шта ће му рећи други битни ‘даљински играчи’, попут тзв. квази-двогодишње осцилације у тропима што путује кроз стратосферу, те стања монсуна и осталих климатских модова. То је комплексна и занимљива игра што се убрзава с глобалним загријавањем због људских утицаја", закључио је Грисогоно.


(Фото: Север Ведер Јуроп)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.