Nikome nije jasno

Građani i dalje zbunjeni kako će se obračunavati struja

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2023. 19:06

Sa starom godinom otišla je i stara cijena struje. Čim se odbrojalo krenulo je novo obračunavanje. Cijena zavisi od potrošenih kilovata, najjasnija je rečenica izgovorena u obrazloženjima. Ostalo je malo šta jasno. Građani zbunjeni.

- N:Jeste li vi razumjeli koliko će struja da poskupi? Nisam Boga mi još.

- Slušala sam ali Boga mi povezala nisam.

- Neće biti puno. N: Hajde mi objasnite kako če biti? Ne znam objasniti, ne zna objasniti onaj ko treba kako ćemo onda mi.

- Ja mislim da neće da poskupi samo ima tarifno obračunavanje. N: Koliko vi trošite? Ljeti do 500, a zimi 800. N: Pa onda će da poskupi? Pa mora da poskupi kad više trošim. N: Jeste li očekivali poskupljenje? Pa ja opet kaže nije to poskupljenje.

- To ne bi ni Dodik ni Luka Patrović znali koliko je poskupjela i koliko će poskupjeti. A naročito onaj koji je govorio to.

- Ono niko ne bi shvatio. N: Je l' se plašite? Grijem se na struju, trošim struju pa normalno da se plašim.

Gasiti ono bez čega se može, jedino je rješenje. Štednja je uveliko počela kažu građani.

- Štedimo vazda, da ne štedimo ne bi ni živjeli. Treba štedjeti struju.

- Štedim koliko god mogu, penzioneri dašta nego štedjeti mili brate.

- Štedim, trudim se, idem rano leći.

- Uvijek sam normalno i srazmjerno koristila tako i sada.

Blok tarifa, tako građani zovu nove obračune. Iz Regulatorne komisije za energetiki Srpske pokušavali pojasniti kako će se struja obračunavati.

"Nije moguće reći koliko je prosječno povećanje cijene električne energije za građane", kaže Aleksandar Jegdić, sekretar Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

"Tako da ni mrežarina prosječna cijena nije ista", kaže Nada Ćeranić, šef sektora za tarife i tržišta u RERS-u.

Regulator je više puta slao i tabelarne prikaze novih obračuna. Dobri matematičari su uspjeli sabrati oni nešto lošiji sačekaće da stigne račun.

Kraj ove neizvjesnosti je za mjesec dana kada dođu januarski računi ali onda slijedi nova neizvijesnost. Svi se pitaj šta će biti sa računima za ljetnje mjesece.

Donesena je odluka da će se struja obračunavati jednako tokom cijele godine pa se može zaključiti da će se poskupljenje osjetiti tek na ljetnjim računima. Iz Regulatora su kazali i da će cijena biti jeftinija noću i u danima vikenda. Iz Elektroprivrede odakle je i stigao zahtjev za pokretanje tarifnog postupka još se nisu oglašavali.

Тагови: