Rast troškova

Građani Srpske na lijekove potrošili više od 63 miliona KM

 • Извор: Глас Српске
 • 02.03.2023. 08:26

Ljekari u Srpskoj propisali su tokom prošle godine 5.562.622 recepata ili u prosjeku 15.240 dnevno, što je, tvrde doktori porodične medicine, nedovoljno u odnosu na potrebe pacijenata.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokazuju da je lani trošak za lijekove iznosio oko 63,7 miliona KM.

Godinu ranije je izdato 157.786 recepata manje u odnosu 2022. a trošak Fonda za lijekove, kako su istakli, bio je oko 62,2 miliona KM.

Prema njihovim podacima najpropisivaniji lijekovi tokom prošle godine su oni koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa dva, kao i arterijske hipertenzije.

"Inače, već godinama se najviše propisuju lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam, kao i za nervni sistem", istakli su u Fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak istakao je da Fond za liječenje pacijenata izdvaja sredstva u skladu sa ekonomskim mogućnostima, dok su potrebe pacijenata za lijekovima daleko veće.

"Budžet za lijekove nažalost ne može pokriti sve potrebe građana. Srpska ima prilično 'staro' stanovništvo, čija je, kao i u svijetu, potreba za liječenjem daleko veća u odnosu na druge pacijente. Takođe, imamo povećanu incidencu od malignih oboljenja, kao i masovnih zaraznijih bolesti, koje su epidemijskih razmjera", kazao je Kuprešak.

Dodao je da je jedan od razloga koji utiču na trošak i novi lijekovi, koji su mnogo skuplji, ali i efikasniji.

"U sferi liječenja dijabetesa prisutne su nove grupacije lijekova koje su daleko skuplje nego medikamenti korišćeni ranijih godina", objasnio je Kuprešak.

On je istakao da se, prije svega, najviše razmišlja o kvalitetu života pacijenata koji koriste te lijekove.

"Koristeći kvalitetniju terapiju u posljednje vrijeme daleko manji broj pacijenata dolazi u naše ambulante. Gledajući s te strane sigurno smo poboljšali kvalitet življenja hroničnih bolesnika, ali i mnogih drugih", naglasio je Kuprešak.

Zahvaljujući elektronskom receptu, koji je u primjeni od 1. aprila prošle godine porodični doktori imaju uvid u to da li je pacijent na osnovu propisanog e-recepta podigao lijek u apoteci.

Hronični pacijenti koji koriste terapije koje se propisuju u količinama za tri mjeseca više ne moraju odlaziti kod porodičnog doktora po recept pa u apoteku. Sada mu doktor elektronski propisuje recept, a osiguranik svoj lijek na osnovu e-recepta podiže u apoteci sa elektronskom zdravstvenom karticom.

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.