Donji Ružević

Hamidovići proslavili Ramazanski bajram

  • Извор: АТВ
  • 02.05.2022. 20:28

Okupila se porodica u dvorištu Hamidovića u Donjem Ruževiću. Proslavljaju Ramazanski bajram. Kažu, to je poseban dan. Jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Domaćinu puno srce. Uz brojnu rodbinu stigao je i najmlađi, ali i najdraži gost – unuk iz Slovenije.

"Prvo što idem idem u džamiju. Sabah namaz, bajram namaz, pa dođem kući sa bližnjim ukućanima kafa, kolaci, sok. Pa onda komsije, starije obiđeš. Drugi dan idemo na mezarije, mrtve, treci dan kud ko hoce dalje", kaže Sead Hamidović, Donji Ružević, Teslić.

Ide se u posjete, obilaze stariji i bolesni, ali i dočekuju gosti u porodičnom domu. I sve to uz tradicionalnu bajramsku trpezu. 

"Halva i baklava, bez toga Bajram nije Bajram, to mi držimo sa koljena na koljeno. A janje, ako može, a janje zavisi sad", kaže Senad Hamidović, Donji Ružević, Teslić.

"I za dobru baklava je potrebno sta jos? Puter, dobra agda od vode I limuna, I dobra jezgra da je kvalitetna", kaže Razija Abazović, rodbina iz Gornjeg Vakufa.

Ramazanski bajram je, kažu, praznik pun radosti. Ta radost dijeli se sa komšijama, prijateljima I porodicom. Nije, priznaju, ni lako stići na sve strane. Ali to čine sa ljubavlju. 

"Do mraka imam još obići tri četiri porodice. Druzenje porodica, atmosfera. Sad sam tu, pa idem kuci, doce mi kcerke, zetovi, unuke", kaže ASim Džilić, Donji Ružević, Teslić.

Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post - cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora. U dane praznika organizuju se javne svečanosti i posjete, a vjernici razmjenjuju poklone. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)