Бањалука

Хумани људи обезбиједили печенице за угрожене породице

  • Извор: Независне
  • 06.01.2024. 09:09

Иако су цијене килограма печеног свињског меса високе, бројна добротворна удружења у Републици Српској успјела су да се изборе и да обезбиједе довољне количине овог меса за угрожене породице.

Управо је тако добротворно друштво "Коло српских сестара" Прњавор спровело традиционалну акцију сакупљања божићних печеница у сарадњи са мјештанима села Кремна, заселак Пиплићи.

Јелена Демоњић, предсједница прњаворског "Кола српских сестара", казала је за "Независне новине" да су, иако је месо ове године изузетно скупо и тешко га је наћи због афричке куге свиња, ипак успјели захваљујући добрим и хуманим људима.

"Мјештани мјесне заједнице Кремна су наши традиционални и дугогодишњи донатори и обезбиједили су око 90 килограма меса, а захваљујући нашем прњаворском привреднику Борису Лебурићу, који већ десетак година уназад, између осталог, поклања и печенице за вишечлане породице, обезбијеђено је 20 до 30 килограма меса. Неком пуком срећом нисмо осјетили ту скупоћу и несташицу свињског меса, али вјерујем да они који су донирали, јесу", казала је Демоњићева и захвалила и фирми "Зеком плус" из Добоја за пакетиће за дјецу, као и предузећима "Круна продукт" и "Младег пак" из Прњавора који су учествовали са својим прехрамбеним производима.


Трпеза за Бадњи дан и Бадње вече: Ево шта бисте требали имати на столу

Трпеза за Бадњи дан и Бадње вече: Ево шта бисте требали имати на столу

Напоменула је да је "Коло српских сестара" подијелило прехрамбено-хигијенске пакете за социјално угрожене породице са подручја Прњавора, а послали су и божићне пакетиће за дјецу из Дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци.

Рукометни клуб Калуђер Бањалука и ове године организовао је акцију "Даруј за Божић", која је успјешно реализована са прикупљених 27.340 КМ и 10 печеница.

"Нисмо имали проблеме приликом прибављања печеница због високих цијена, јер се момак који нам обезбјеђује печенице баш потрудио", казали су из РК Калуђер.

Са друге стране, због афричке куге свиња и високе цијене прасетине, добротворна организација Епархије зворничко-тузланске "Тројеручица" ове године неће бити у прилици да обезбиједи печенице својим суграђанима у стању потребе, потврдио је за "Независне новине" свештеник Велислав Мишура, предсједник ове организације, али ће ипак обрадовати оне којима је помоћ најпотребнија.


Зашто се припрема чесница за Божић

Зашто се припрема чесница за Божић

"Свједоци смо великог помора свиња на подручју Семберије, што је проузроковало и скок цијена живе ваге прасетине, која се у Семберији креће од 12 до 15 КМ, што је велики издатак и за нас као организацију, али и за сваког човјека. Ми бисмо могли одређени број печеница да обезбиједимо, али то је недовољно. Из једноставног разлога да се не бисмо довели у проблем да некоме донесемо печеницу, а некога да изоставимо, ове године нећемо ни донирати печенице", објашњава отац Мишура.

Међутим, како је казао, зато су ове године одлучили своје штићенике помоћи богатијим пакетом који садржава прехрамбене намирнице, хигијенске потрепштине и слаткише за најмлађе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.