Докторица Буха

Има ли у Херцеговини разлога за забринутост због великог кашља?

  • Извор: АТВ
  • 06.12.2023. 08:39

Љиљана Буха, начелник Одјељења за педијатрију Болнице Требиње, рекла је за АТВ јутро да још увијек нема разлога за забринутост у Требињу, што се тиче великог кашља.

Како је истакла, још увијек немају епидемију великог кашља, случајеви су спорадични. 

„Међутим, велики кашаљ је једна акутна респираторна болест, која је високо заразна, тако да појава једног случаја практично условљава појаву низа случајева иза тога. Спремни смо за евентуално појављивање неке мање епидемије“, изјавила је она.

Докторица Буха каже да није лако разликовати симптоме великог кашља од других зимских респираторних инфекција, поготово код дјеце до годину дана, која нису вакцинисана.

„Цијеле недјеље до 10 дана траје катарални стадијум који је исти као и код свих других акутних респираторних болести, дакле, цури носић, очи су црвене, чак код мале дјеце испод годину дана кашаљ не мора уопште бити присутан. Губитак свијести или престанак дисања може бити један од првих симптома док је прехлада у току. Дијагноза великог кашља није лака“, рекла је докторица Буха.

Она је рекла да је велики кашаљ врло контагиозна, односно, заразна болест. Заразност је 80 одсто, они који су били изложени болести, вјероватноћа је да ће 80 одсто обољети.

„То је велики проблем јер обољевају у вртићима, школама и другим локацијама гдје су згуснута дјеца. Још је већи проблем што та инфективност, могућност преношења инфекције на друге, траје веома дуго, до три недјеље“, истакла је Буха за АТВ.

Стадијум кашља траје и до шест недјеља, и он може да буде врло опасан, нарочито за одојчад, који имају уске дисајне путеве и самим тим кашаљ угрожава функционисање других органа и система.

„Практично, то је једна тешка заразна болест од које се умире“, истакла је Буха.

Дјеца се могу заштити првенствено избјегавањем колектива и група, као и прехлађених особа , те свих мјеста и особа који могу да угрозе здравље одојчади.

„Лијечење је симптоматско и терапијско. Симптоматско лијечење подразумијева да сву дјецу испод годину дана треба хоспитализовати. Кажу да свјеж ваздух јако побољшава клиничко стање . Друго је право лијечење, а то су антибиотици, еритромицин, познати стари лијек који је основни за лијечење“, рекла је докторица Буха.

Пратите нас и путем Вибера