Amir efendija Mahić

Imam iz Kozarca blizak sa Dudakovićem i Huskićem

  • Извор: АТВ
  • 03.02.2023. 19:10

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amir efendija Mahić održao je skandalozan govor 27. januara, dana, kada pravoslavni vjernici obilježavaju Svetog Savu, ne krijući mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prvom srpskom prosvetitelju, nazivajući ga začetnikom fašizma, a SPC sektom.

“Danas je Savindan. Starija generacija će to znati, ovi mlađi možda rjeđe i hvala Bogu da je tako. Kada je u pitanju ovaj dan i u njemu spomen na jednog od činovnika SPC, želim reći nekoliko riječi o ovom danu i tom pojedincu. Naime, tzv. Sveti Sava kako ga pravoslavni svijet zove na području užeg dijela Balkana na kojem živimo, jeste jedan Rastko Nemanjić koji je rođen u jednoj porodici i njegov rođeni brat je bio krunisan za srpskog kralja. Veoma kontraverzna ličnost, u našem jugoslovenskom području prezentovan kao prosvetitelj. Starije generacije se sjećaju da je čak i u vrijeme komunizma on predstavljan kao prosvetitelj i osoba koja je donijela svjetlo nauke na ove prostore. To ni najmanje  nikada nije bilo tačno. Uvijek je to kao jedna notorna laž poturano ovdašnjem čovjeku”, rekao je Mahić.

On se tu nije zaustavio nego je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao  sektom.

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek?

To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo.

To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima”, kazao je Mahić.

BLIZAK SA RATNIM ZLOČINCIMA DUDAKOVIĆEM I HUSKIĆEM

Inače, Mahić uživa veliko povjerenje u vrhu Rijaseta jer je glavni imam u „stradalačkom Кozarcu“ i jedan od inicijatora izgradnje memorijalnog centra u  Кamičanima. Takođe, jako je blizak sa ratnim kadrovima bošnjačkog naroda, posebno sa generalima Atifom Dudakovićem i Fikretom Huskićem koji su česti gosti u njegovoj kući u Кamičanima.

ZAKAŠNJELA REAKCIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE 

Njihova (IZ) zvanična reakcija na spornu hutbu je uslijedila tek 03.02.2023. godine.  Nakon brojnih medijskih objava, Islamska zajednica se zvaničnim saopštenjem ogradila od Mahićevog istupa.

Kako navode, pokrenuće disciplinski postupak protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića.

MEĐURELIGIJSKO VIJEĆE OSUDILO MAHIĆEV GOVOR

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je neprihvatljiv govor Mahića usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih vjernika, te zatražilo informaciju od Rijaseta IZ, koji je po prijemu informacije izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama Mahića uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak. 

Кako je navedeno u objavi Vijeća na društvenim mrežama, od imama Mahića je zatraženo da se na sljedećoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima koje je njegov nastup uvrijedio i izraženo je očekivanje da će sprovedenim disciplinskim postupkom Mahić biti primjerno sankcionisan. 

Ovom prilikom Mahić je pokazao zlu namjeru i mržnju koju je artikulisao na jedan primitivan i ružan način, a hutba kozaračkog imama je primjer govora mržnje i netolarncije. 

OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO PRIJEDOR

Dana 03.02.2023. godine Okružni javni tužilac je, nakon pregleda predmetnog video snimka, pomenuti događaj okvalifikovao kao КD „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“ iz člana 359. stav 1 КZ RS. Policijski službenici MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom OJT Prijedor, nastavljaju sa preduzimanjem mjera i radnji na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)