Pojačana kontrola

Inspektorat izrekao benzinskim pumpama kazne od 175.000 KM

  • Извор: СРНА
  • 30.08.2022. 13:03

U pojačanim kontrolama benzinskih pumpi u Srpskoj od 15. avgusta tržišna inspekcija je u 19 slučajeva utvrdila određene nepravilnosti te izdala 38 prekršajnih naloga u vrijednosti od 175.300 KM, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U pojačanim kontrolama benzinskih pumpi u Srpskoj od 15. avgusta tržišna inspekcija je u 19 slučajeva utvrdila određene nepravilnosti te izdala 38 prekršajnih naloga u vrijednosti od 175.300 KM, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U saopštenju se dodaje da su u proteklih 15 dana kontrolisali 30 benzinskih pumpi.

Podsjetili su da je tržišna inspekcija od početka marta ove godine pa sve do 30. jula izvršila 181 vanrednu kontrolu benzinskih pumpi.

- U 115 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su inspektori izdali 230 prekršajnih naloga, čija vrijednost premašuje 1.672.000 KM - dodaje se u saopštenju.

Glavni Republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić, posebno se osvrnuo na "odmjeravanje", kazni od strane nadležnih sudova onim subjektima koji su tražili sudsko odlučivanje.

- Naime uprkost činjenici da je određen broj subjekata na sudu priznao krivicu za prekršaj utvrđen od strane tržišne inspekcije a samim tim i za nezakonito stečenu dobit, sud je odlučio da subjekta kazni samo uslovno - rekao je Gavrić.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima Uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

- Napominjemo da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično. Važno je naglasiti da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, koji su takođe definisani ovom Uredbom (kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja i slično) - zaključije se u saopštenju.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!