Bolji odgovor na izazove pandemije

Institut: Novi PCR aparat za dijagnostiku virusa korona

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2022. 20:06

Bolji odgovor na izazove pandemije obećavaju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. U tome će im, kažu, pomoći i novi PCR aparat. Brže i pouzdanije će izdavati nalaze stanovništvu.

"U ovako velikom broju usluga moguće je da se jedan aparat pokvari, zato je značaj nabavke nove opreme veliki. To će uticati na kapacitet laboratorije, jer su povećani zahtjevi za analizama", kaže Stanka Tomić, mikrobiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nabavljena je i računarska oprema. U procesu je nabavka vozila za transport uzoraka, a obezbijeđena je i edukacija za oko 260 epidemiologa iz Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore sa međunarodnim predavačima. Sve to u okviru projekta "Javnozdravstvena spremnost za epidemije i vanredne situacije koje prelaze granice država".

"Vrijednost ukupna projekta je oko milion evra, od čega Evropska komisija finansira 85 odsto predviđenih troškova za realizaciju projekta, a 15 odsto institucija", kaže Aljoša Đudurović, menadžer projekta.

"Ovaj projekat ima niz aspekata koji nam zaista pomažu da smo bolje spremni da dajemo bolji odgovor u ovoj pandemiji", kaže Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ovo je, kažu tamo, jedan od kompleksnijih međunarodnih projekata. Zajedno ga sprovode Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslovačke županije i Institut za javno zdravlje Crne Gore. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина