Vlada Republike Srpske

Istočno Novo Sarajevo i Banjaluka dobijaju novu osnovnu školu

  • Извор: АТВ
  • 04.08.2022. 13:31

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci razmatrala Informacije o osnivanju, odnosno izgradnji osnovnih škola u Istočnom Novom Sarajevu i Banjaluci.

Tako je usvojena Informaciju o opravdanosti osnivanja osnovne škole na području Opštine Istočno Novo Sarajevo te je Vlada zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za izgradnju osnovne škole u ovoj opštini, u iznosu od 1.500,000 КM.

U Elaboratu o opravdanosti osnivanja osnovne škole navedeni su glavni razlozi za pokretanje inicijative za izgradnju škole, a to su: preopterećenost ukupnim brojem učenika postojeće osnovne škole na teritoriji opštine; nedostatak radnog prostora sa opremljenim nastavnim sredstvima za organizaciju nastave; otežano izvođenje zadatog nastavnog plana i programa; smanjena bezbjednost učenika i tendencija rasta broj upisanih učenika u Osnovnu školu „Sveti Sava“ zbog priliva stanovništva.

Na području opštine  Istočno Novo Sarajevo u jedinu osnovnu školu JU OŠ „Sveti Sava“ upisano je 1.150 učenika, a njen kapacitet je 650 učenika, što otežava normalno odvijanje vaspitno-obrazovnog rada. U poslednje tri godine došlo je do porasta upisa broja prvačića, a samim tim i broja odjeljenja i to: 134 učenika u šest odjeljenja za školsku 2020/2021. godinu, te 164 učenika u šest odjeljenja za školsku 2021/2022. godinu, a za narednu školsku 2022/2023. godini prema sadašnjoj evidenciji biće upisano najmanje 172 prvačića u osam odjeljenja, napominju iz Vlade.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o aktivnostima u vezi izgradnje i osnivanja devetorazredne osnovne škole u Mjesnoj zajednici Paprikovac u Banjaluci i zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da pokrene proceduru potrebnu za obezbjeđenje Idejnog rješenja za izgradnju devetorazredne osnovne škole u Mjesnoj zajednici Paprikovac na lokaciji definisanoj Regulacionim planom „Paprikovac-Petrićevac“. 

“Prijedlogom Projektnog zadatka idejnog rješenja za izgradnju škole, koji je pripremila Republička direkcija za obnovu i izgradnju u skladu sa Uredbom o pedagoškim standardima i normativima za osnovno vaspitanje i obrazovanje i drugim propisima, koji se odnose na navedenu materiju, predviđena je izgradnja savremenog školskog objekta maksimalne spratnosti P+2 (dvije suterenske etaže, prizemlje i dva sprata), te fiskulturnom salom, školskim dvorištem i igralištem, zelenim površinama i drugim sadržajima”, naveli su iz Vlade Republike Srpske.

Devetorazredna osnovna škola u Mjesnoj zajednici Paprikovac planirana je za 450 učenika koji bi bili raspoređeni u dvije smjene, a očekivana bruto građevinska površina planirana je  6.600,00 m2.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок