Из Сеула

Из Јужне Кореје у Републику Српску - Прича Шобин Јун која студира у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2024. 11:11

Ведра и насмијана Шобин Јун, прије три седмице пристигла је из далеке Јужне Кореје у Бањалуку, да би усавршила своје образовање.

Ова двадесетдвогодишњакиња жељела је да прошири своје знање из умјетности, графичког дизајна и анимације, те да упозна нове пријатеље и културе. За сада је и више него одушевљена.

"Још увијек се навикавам. Нешто је другачије у односу на живот и студирање у Јужној Кореји. Први час графичких комуникација је био јуче и први утисци су да је другачије у односу на часове у Јужној Кореји. Тамо се више инсистира на уредности и праћењу правила, док је овдје дозвољено да то буде креативније, надам се да ћу се снаћи, будући да се разликује сам принцип рада“, рекла је Шобин Јун за АТВ.

Ово је први пут да одлази ван граница своје државе. Када је чула за размјену студената, пожељела је да она буде прва која ће доћи у Републику Српску. Одлука није била лака, али је знатижеље била већа од страха. 

"Први је пут да идем ван граница своје државе. Ово је одувијек био мој сан. Част ми је што могу студирати овдје. Било је много изазова и потешкоћа за мене. Али ми се заиста свиђа овдје и драго ми је што могу остати у Бањалуци“, рекла је она. 

Оно што јој се посебно свиђа у Бањалуци су куће. Скоро па свака има своје двориште што није баш карактеристично за Јужну Кореју. Поред домаћинске атмосфере, освојила ју је и домаћа кухиња.

"Заправо у Креји сам пробала ћевапе а овдје сам пробала баклаву и гулаш, заиста ми се свиђају. Жељела бих опет да их једем“, додаје она. 

Срби су срдачан народ, објашњава Шобин. Тек што је стигла у Универзитет и студентски дом, а већ је са пријатељима обишла неколико дешавања. Посебно јој се допао приступ и топлина студената који је укључују у сва дешавања које град нуди.

"Највећа разлика је у начину комуникације. У Кореји много људи покушавају да стекну пријатеље, али мирно и тихо, јер они мисле да је тако културније. Али овдје много пријатеља и људи, причају са мном као екстроверти. Јако сам изненађена али ми се то и много свиђа“, додала је Шобин Јун. 

Кроз осмијех додаје, да њене колеге имају много питања о поп музици, корејским серијама и кинематографији.

Миа Иванчевић, стручни сарадник за припрему пројекта и промоцију Академије умјетности, има само ријечи хвале за Шобин. Она је први студент из Јужне Кореје ког су угостили на свом факултету. 

Шобин има прилику да остане у Бањалуци један семестар или једну академску годину. Једно је сигурно, већ је сада остварила много драгих успомена које ће са собом понијети у родни Сеул. А ко зна, можда се у будућности врати у Републику Српску и изгради свој живот и каријеру.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)