Sramno

Islamska zajednica podržava govor mržnje

  • Извор: АТВ
  • 11.02.2023. 19:03

Nakon izvinjenja, imam iz Kozarca nastavlja po svom. Kaže, mislio je šta je rekao. Podrška islamske zajednice govoru mržnje, izgleda, bila je vjetar u leđa Amiru Mahiću. Pričao je, kako sam kaže, uzdignute glave. Čini se da njegove kontroverzne poruke mnogi podržavaju s obzirom na to da su hutbe sve posjećenije.

"Niti sam o onome što sam ispravnim smatrao ikada šutio, niti sam bilo kada govorio ono što je od mene bilo ko tražio ako to nisam ispravnim smatrao, već sam naprotiv uvijek istinu veoma jasno iznosio i uzdignute glave o njoj govorio", rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kozarac.

Ko god je pričao protiv Srba, stala je iza njega Islamska zajednica u BiH. Kako tamo kažu „nesporna je činjenica da su Vojska i MUP Republike Srpske u protekloj agresiji na BiH izvršile brojne zločine, pa i genocid nad Bošnjacima u ime Republike Srpske, stvarajući Republiku Srpsku“. Ovakav govor je svugdje neprihvatlji, a kamoli u vjerskim zajednicama. Čulo se i u ATV-ovoj emisiji "Priča se".

"Zaista mislim da govor o svetosavlju da taj čovjek nema kapacitet da govori, da je to bilo uprazno lupetanje, eto da se nešto govori taj dan, a govor u Bihaću je već politički aktivizam koji takođe može da potpiše SDA, apsolutno sve one iste riječi može da izgovori Bakir Izetbegović. Vi ne možete da razlikujete jedno od to dvoje", rekao je Vojislav Savić, politikolog.

"Ono što je jako tragično da politički predstavnici iz Federacije pokazuju jednu ogromnu dozu nezrelosti i da situaciju koja treba brzo da se smiri, da se zaboravi, oni samo više rasplamsavaju", dodaje Savić.

Ovo što se desilo u Kozarcu nije slučajno u Kozarcu. Sociolog Slobodan Nagradić poručuje, treba znati istoriju Kozarca.

"1914. godine se tu drži, rečeno savremenim jezikom, jedno donatorsko veče za skupljanje pomoći „našoj vojsci“. E, sad, ko je naša vojska za ljude iz Kozarca ’914 – austrougarska, koja je dobila po nosu na Ceru i Kolubari. Dakle nije to od juče. Tu se formiraju velike šutskorske jedinice koje prave zločine nad Srbima", rekao je Slobodan Nagradić, sociolog.

"Austrougarska jeste radila na razdvajanju pravoslavnih i muslimana i njihovom zavađanju, zato što su oni zajedno činili preko 80 odsto stanovništva BiH", rekao je Nikola Ožegović, istoričar i teolog.

Ovo nije ništa novo. Pitanje je zašto se to danas govori, zašto je postalo dio političkih previranja. Sada se jasno vidi da je neophodno zakonsti zaštititi ugled Republike Srpske.

Zatvor za vrijeđanje ustanova Republike Srpske i naroda i poricanje našeg genocida. 10 godina haps, znači, molim lijepo. Ja ne vidim u čemu je problem", rekao je Oleg Soldat, profesor Filozofskog fakulteta UNIBL.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić rekla je da kad hodže postanu izaslanici stranaka, u ovom slučaju SDA, priča o budućnosti i suživotu u BiH gubi sav smisao.  SDA i Islamske zajednice u BiH maksimalno radikalizuju situaciju u BiH, smišljeno podržavajući izjave koje govore protiv Republike Srpske, tvrdi i predsjednik Parlamenta Srpske. Nenad Stevandić kaže da to ne smije biti ignorisano i potcjenjivano. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.