Boban Kusturić

Izvršen vazdušno-medicinski transport bebe iz Foče u Banjaluku

  • Izvor: Srna
  • 12.12.2022. 16:51

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Srpske danas su, u složenim meteorološkim uslovima, izvršili veoma zahtjevan vazdušni medicinski transport 40 dana starog dojenčeta iz Foče u Banjaluku.

Direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić izjavio je Srni da je u današnjem transportu svaki minut transporta bio odlučujući.

"Riječ je o bebi kod koje je dijagnostifikovano akutno zatajenje disanja i koja je pod potpunim monitoringom, na mehaničkoj ventilaciji, transportovana iz Foče za UKC u Banjaluku na dalje liječenje", naglasio je Kusturić.

Uprkos veoma teškoj dijagnozi i složenim meteorološkim uslovima, rekao je Kusturić, zahvaljujući profesionalnosti, stručnosti, posvećenost i spremnosti tima Službe za vojno-medicinski transport, koji čine vazduhoplovno-tehničko osoblje Helikopterskog servisa i medicinsko-tehničko osoblje UKC Republike Srpske, izvršen je izuzetno zahtjevan 65. vazdušno-medicinski transport u ovoj godini.

Današnji vazdušno-medicnski transport bebe od svega 40 dana još je jedna potvrda opravdanosti nabavke transportnih inkubatora u porodilištima širom Srpske u okviru donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" koja će biti održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, 26. decembra u Banjaluci.

Pedijatri iz Nevesinja, Trebinja, Zvornika, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče i Banjaluke iskazali su potrebu da se u porodilištima širom Srpske obezbijede transportni inkubatori i tako omogući savremen neonatalni transport.