Упркос упозорењима

Један радар дневно улови 574 возача

  • Извор: Глас Српске
  • 20.09.2023. 08:34

Упркос упозорењима на ограничење брзине кретања на путевима Републике Српске многи возачи и даље не смањују гас, што најбоље показује податак полиције да радар у Новој Тополи сними у просјеку 574 прекршаја дневно.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске, на магистралном путу у Новој Тополи, гдје је постављено ограничење брзине од 30 километара на час, у једном дану је било евидентирано чак 711 прекршаја прекорачења брзине. По броју евидентираних прекршаја на дневном нивоу, на другом мјесту у Српској је радар у насељу Оплаве у Вишеграду, гдје просјек по дану износи 152 прекршаја. Неславно треће мјесто држи радарски систем инсталиран у мјесту Драгаљевац код Бијељине, који сваког дана у просјеку улови 107 возача.

У МУП-у кажу да су за шест мјесеци ове године стационарски радарски системи евидентирали 234.045 прекршаја прекорачења прописане брзине.

Азербејџан наставља операцију у Нагорно-Карабаху, Алијев тражи од јерменске војске да положи оружје

Азербејџан наставља операцију у Нагорно-Карабаху, Алијев тражи од јерменске војске да положи оружје

"Од тог броја, око 90.000 или 38,5 одсто су прекршаји који се односе на прекорачење брзине за 20 до 30 километара на час и више“, кажу у МУП-у. 

Додали су да је највеће прекорачење брзине евидентирано на магистралном путу у мјесту Подбрдо код Мркоњић Града, на којем је возач возио брзином од 171 километар на час и то при ограничењу од 50 километара на час.

На локацијама на којима су инсталирани стационарни радарски системи постављене су, подсјећају у МУП-у, допунске табле које обавјештавају возаче да је у питању дионица на којој се врши контрола брзине, што за одређене возаче није довољна превентивна мјера па осим што чине прекршај, на изричито груб начин насилничком вожњом угрожавају друге учеснике у саобраћају.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић казао је за “Глас Српске” да радари и пресретачи из неког разлога очигледно нису натјерали возаче да успоре.

Седам особа из аутобуса који је слетио код Цетиња животно угрожено

Седам особа из аутобуса који је слетио код Цетиња животно угрожено

"Већина возача свакодневно користи један те исти пут и зна гдје се налази који радар. Без обзира на то све огроман број њих и даље вози брже него што је дозвољено. Све говори у прилог томе да је просјечна брзина кретања значајно изнад дозвољене“, казао је Радовић и додао да је истраживање које је радила ова агенција показало да сваки други возач вози изнад ограничења.

Према ријечима стручњака за безбједност саобраћаја Миленка Јаћимовића на појединим дионицама потребно је урадити ревизију ограничења брзине.

"Возачи се жале да су на путном правцу Добој - Модрича, гдје ни са једне стране нема насеља, ограничења изузетно мала. С друге стране данас имамо модерна возила која имају системе за рано кочење и препознавање саобраћајних знакова, што је додатни разлог да у што краћем року буде урађена та ревизија“, казао је Јаћимовић.

Локације на којима је евидентиран највећи број прекршаја прекорачења брзине у првом полугодишту

Добој, Баре 14.664

Дервента, Лужани 13.236

Бањалука, Карановац 11.904

Мркоњић Град, Сурјан 11.567

Бијељина, Драгаљевац 10.620

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм