Zagreb

Još jedna dobra vijest za vozače iz BiH

  • Извор: АТВ
  • 07.07.2023. 18:28

JP "Autoceste FBiH" stiglo je do velikog dogovora s kolegama iz Hrvatskih auto-puteva, po kojem će građani BiH jednostavnije plaćati putarinu u susjednoj zemlji. 

"S ciljem realizacije pogodnosti za korisnike auto-puteva danas je u Zagrebu održan sastanak između predstavnika JP Autoceste FBiH i predstavnika Hrvatskih autocesta d.o.o. na kojem je postignut dogovor oko uvezivanja elektronske naplate putarine s ciljem unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika", naveli su iz ovog preduzeća i dodali:

"Jedna od važnih novina jeste mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne stanice koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja".

Pojasnili su da to znači da će se naknade za korištenje dionica auto-puta u FBiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d.o.o., na naplatnim stanicama iste moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica auto-puta u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste d.o.o, moći platiti ACC TAG uređajem.


Panić: OHR mi prijeti sankcijama, ali se na to ne osvrćem

Panić: OHR mi prijeti sankcijama, ali se na to ne osvrćem

"Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća", ističu saopštenju.

Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećaće se sigurnost saobraćaja i smanjiti gužve na auto-putevima jer nema zaustavljanja zbog naplate što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjujem štetnih emisija uzrokovanih saobraćajnim zastojima i kolonama.

"U narednoj sedmici Auto-putevi FBiH će početi sa testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sistema elektronske naplate putarine kako bi uskoro sistem bio pušten za korisnike", navodi se u saopštenju. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.