Милош Палексић за АТВ

Када је послодавац дужан раднику исплатити отпремнину?

 • Извор: АТВ
 • 21.02.2024. 10:02

Отпремнина је институт који је дефинисан Законом о раду и представља једну врсту новчане накнаде када послодавац даје отказ раднику, рекао је у АТВ јутру Милош Палексић, адвокат.

Он је истакао да раднику припада право на отпремнину ако је радио дуже од двије године код послодавца.

"Закон о раду је дефинисао и висину отпремнине тако да је рекао да је она не може буде мања од једне трећине просјечне плате коју је остварио радник код послодавца у посљедња три мјесеца за сваку навршену годину рада, а такође је дефинисао и максималан износ те отпремнине која не може буде већа од шест просјечних плата радника које је остварио код послодавца у претходних шест мјесеци прије самог отказа", рекао је Палексић.

Он истиче да Закон о раду дефинише и изузетак када радницима не припада отпремнина, а то је када су отказ Уговора о раду добили због теже радне обавезе или теже повреде радне дисциплине.

"Тада послодавац није дужан да исплати раднику отпремнину", рекао је Палексић.

Он је истакао да послодавац својим интерним актима може да дефинише да отпремнина буде и већа од минимума који је предвидио Закон о раду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?