АТВ јутро

Како ће се кретати цијене прасића у наредном периоду

 • Извор: АТВ
 • 16.04.2024. 14:16

Цијена свиња у Републици Српској изузетно је висока. За товљеника се тренутно мора издвојити износ од четири и по марке без ПДВ-а, а прасе кошта око 12 KМ. Ове бројке диктирају цијене у окружењу, а с обзиром да се ближе Васкрс и велика слава Ђурђевдан због чега ће и потражња бити велика, цијене би и даље могле да расту, каже узгајивач свиња Слободан Петрић. 

"Понуда је мала, понуда неће сигурно бити велика, требаће времена да се то мало врати у неку нормалу. Тако да, вјероватно да очекујемо и скок цијена за будуће празнике, али, ево, знаћемо за десетак дана већ“, рекао је узгајивач свиња из Магнојевића код Бијељине Слободан Петрић.

Док се не обнови матична производња, за очекивати је овакав скок цијена. Ситуацију додатно отежавају и нова жаришта афричке куге свиња.

"И сад, да будемо објективни, за крајњег потрошача је у нивоу мисаоне именице отићи и купити товну свињу или неће веће количине меса, али, ево, надамо се да ћемо сви заједно допринијети да се ово тржиште, када је конкретно свињско месо, стабилизује у наредном периоду“, рекао је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Очекивања су да ће овакав тренд раста цијена прасади и товних свиња, а у коначници и свињског меса, потрајати до краја ове године. Већ почетком наредне године то би требало да се устабили, уз услов да афричка куга свиња поново не узме маха. За сада, нови случајеви потврђени су у Семберији на фарми са око 1.000 свиња, али и у Милићима и на Власеници док је на Сокоцу потврђено присуство вируса у популацији дивљих свиња.

Помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде Негослав Лукић потврдио је у нашем АТВ јутру да се афричка куга свиња поново појавила у Семберији.

"То је након три мјесеца мирног периода се поново она појавила. То није добро. И све вријеме смо апеловали и говорили да морамо бити на опрезу, да вирус афричке куге свиња није побијеђен. Апеловали смо на фармере да се подигне ниво свијести“, рекао је Лукић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

  'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска