Dosije istražuje

Kako izgleda vatrena obuka Jedinice Žandarmerije MUP-a Republike Srpske

  • Извор: АТВ
  • 23.06.2022. 22:40

Ni 35 stepeni nije omelo pripadnike Jedinice Žandarmerije da u punoj opremi uspješno odrade vatrenu obuku. Riječ je o obuci koja se radi svake sedmice u okvi ru redovnih poslova.

Naredba je pročitana pred strojem. U njoj su jasno navedeni detalji ali i ponovljena glavna uputstva kojih se tokom obuke pripadnici Žandarmerije moraju pridržavati. Poštovati se moraju i bezbjednosna pravila. 

Ovaj put urađena su 4 zadatka. Gađanje pištoljem i automatom.

Kako gađanje treba da bude izvedeno, pripadncima Žandarmerije je jasno predočeno.

Nakon gađanja pištoljem, pripadnici Žandarmerije prešli su na gađanje automatom. Ali i tranziciju oružja, ponovu su dobili jasna uputstva.

Jedan od glavnih zadataka pripadnika Žandarmerije jeste i pružanje podrške kolegi. Kako to treba da izgleda i na terenu prikazano je na obuci.

Šta je sve prikazano na strelištu "Car Dušan Silni", instruktor je objasnio pred kamerom Dosijea. Ovakv vid obuke ne radi se samo sa Žandarmerijom. Tu je i SAJ kao i druge bezbjednosne agencije iz BiH. Obuka se radi i sa stražarima KPZ-a u sudskom policijom. Detaljno su nam objasnili šta je ovaj put podrazumijevala vatrena obuka.

Ovaj vid obuke je posebno važan da bi se pripadnici jedinca, srodili sa oružjem i da bi u svakom trenutku oružje bilo sastavni dio njegovog tijela i opreme. 

Oprema koji su pripadnici Žandarmerije nosili tokom vježbe teška je oko 20-ak kilograma. Često bude i teža i to ne samo tokom obuke nego svakodnevnog rada. Tako nešto kažu ne utiče na njih. Ni vremenski uslovi ni sutacije u kojima se nađu.

Postati pripadnik Žandarmerije nije lako. Konkurs je interni,a samo oni kojji se najbolje pokažu postaju dio ove jedinice.

Dio obuke koji je prikazan pred našom kamerom, za Žandarmeriju je gotovo svakodnevni. One su konstantne i različite.

Jedinica je formirana 2019.godine. Zaduženi su za bezbjednost građana i njihove imovine, podršku drugim upravama, zadatke sa povećanim rizikom, složene asistencije, Uz sve to pripadnci su angažovani i na granici u Bijeljini i Zvorniku da bi spriječili nelegalno kretanje migranata.

Jedinica žandarmerije tokom ljeta imaće pune ruke posla. Biće angažovani na brojnim manifestacijama da bi sve proteklo u najboljem redu. 



Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок