Све чешћи проблем

Како спријечити појаву стјеница

  • Извор: Мондо.ба
  • 30.10.2023. 18:17

Почетком мјесеца француски медији су објавили да се Париз, један од туристички најпосјећенијих градова на свијету, суочава с озбиљном инвазијом стјеница. Након објављивања информација о појави стјеница у Паризу, паника се проширила и на Лондон. Градоначелник Лондона тада је изјавио да је пријетња стјеница у јавном пријевозу у Лондону разлог за "озбиљну забринутост".

Стјенице су прије десетак дана откривене и у једном сплитском хотелу и у једној згради у Ријеци у којој су се прошириле на неколико спратова. Према ријечима стручњака проблем са стјеницама све је чешћи и у Српској, јер се оне данас шире брже и једноставније.

Ова пошаст није више резервисана само за сиромашна и запуштена мјеста. Сада улазе у станове, хотеле, а понекад и школе и болнице.

Директор "Еко Бела", Владимир Шушњар за Мондо је рекао како се стјенице све чешће појављују у урбаним срединама. Сматра да је у Европи проблем стјеница далеко израженији него код нас, али да ових инеската има свуда.

Advokat tvrdi: Čovjeka u zatvoru živog pojele stjenice

Advokat tvrdi: Čovjeka u zatvoru živog pojele stjenice

„У Европи шуте о стјеницама због тога што имају доста колективних смјештаја избјеглица, гд‌је су лоши услови боравка. Код нас је тај проблем био у рату, у избјегличким камповима, у неким војним смјештајима. Сад их има свуда, јер смо заборавили на основне норме колективног смјештаја, а то је да се руке морају прати, да се простор мора дезинфиковати и још масу ствари“, каже Шушњар.

Додаје да су у току ове године имали око 30 интервенција против стјеница на нашим просторима. Од тога је 10 било у Бањалуци, 10 у осталим општинама Републике Српске и око 10 у Федерацији БиХ.

Шта су стјенице и како да их се ријешимо

Шта су стјенице и како да их се ријешимо

„Ја не бих говорио о најезди, али ако имамо 10 случајева стјеница које се ријетко појављују у урбаним срединама, а ипак их имамо, то је знак да постоји потреба да се мало озбиљније тим бавимо. Иако оне немају неки физиолошки значај, ипак могу нашкодити човјеку, а нарочито д‌јеци. Стјенице је јако тешко искоријенити тамо гд‌је се настане, те је третман дезинсекције потребно одрадити што квалитетније како би се проблем што прије ријешио“, истиче Шушњар.

Додаје да је проблем и правилно одржавање хигијене гардеробе.

„Ако, на примјер, добијемо на поклон неку гардеробу или имамо од‌јећу која је мјесецима стајала запакована у кесама, а послије тога је вадимо и не оперемо, ако не вршимо припрему љетне и зимске гардеробе на правилан начин - имаћемо проблем стјеница. Чињеница је да се у неким породицама неке ствари не дешавају како треба, то је мало ствар и глобализма и свега што нам се дешава. Ето глобалисти су нам донијели и овај проблем па ћемо га некако рјешавати“, поручује Шушњар.

Стјенице чест подстанар и домаћинстава у Српској

Стјенице чест подстанар и домаћинстава у Српској

Наглашава да борбу против ових крвопија не треба водити сам, већ дезинсекцију препустити стручњацима.

„Битно је препознати инсект, а људи га често замијене са неким другим. Треба познавати његове навике и гд‌је се може појавити, а с обзиром да је веома отпоран на доста хемијских средстава, посао дезинсекције треба препустити професионалцима. Препарати који су д‌јелотворни се не могу наћи у слободној продаји“, рекао је Шушњар и позвао оне који имају проблем са стјеницама да им се слободно обрате.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм