РУЦЗ

Кажњиво палити ватру на отвореном простору и изазивати пожаре

  • Извор: СРНА
  • 02.04.2024. 14:44

Републичка управа цивилне заштите саопштила је да су у протекла два дана на територији Републике Српске избили бројни пожари на отвореном простору, које је изазвао човјек, подсјетивши да су такве активности законски кажњиве.

Приликом неодговорног паљења стрњишта и суве траве људи изазивају неконтролисано ширење ватрене стихије на друге приватне и јавне посједе, што напреже локалне, територијалне ватрогасне капацитете, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

У саопштењу се наводи да је пламен на отвореном простору начинио и чини значајну штету на имовини, шуми, еко-систему, као и да се ватрогасци даноноћно боре и, за сада, излазе на крај са пожарима, али да се њихов број константно увећава.

Из Републичке управе цивилне заштите подсјећају да ће се новчаном казном од 100 КМ до 1.000 КМ казнити физичко лице ако пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње с циљем спречавања ширења ватре, употребљава неисправне или неисправно постављене инсталације, димоводе или ложишта, те крши закон о заштити од пожара.

Републичка управа цивилне заштите је у приправности и у сарадњи са колегама на локалном нивоу прати стање на терену у складу са својим надлежностима, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.