Beograd

Ko je bio Vladislav Ribnikar po kojem je nazvana škola na Vračaru

  • Извор: Телеграф
  • 13.05.2023. 09:55

Beogradska škola u kojoj se prošle nedjelje dogodio stravični masakr, u kome je trinaestogodišnji dječak ubio 8 drugova i radnika obezbjeđenja nosi ime Vladislava Ribnikara.

Ko je bio čovjek po kome je vračarska škola dobila ime, a ni poslije raspada Jugoslavije nije ga promijenila?

Istaknuti komunista, novinar i funkcioner, Vladislav Ribnikar učinio je mnogo za srpsko novinarstvo prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Njegovo ime vezuje se za list "Politika". Pogledate li naslovnu stranicu ovih novina, pročitaćete "Osnovana 1904. godine, osnivač Vladislav Ribnikar".

Ribnikar, po kome je škola dobila ime, međutim, rođen je 1900. godine, pa on nije osnivač "Politike", iako je veliki dio života posvetio tim novinama, gdje je bio i direktor.

On je bio bratanac osnivača. Braća Vladislav i Darko Ribnikar stradali su u Prvom svjetskom ratu, a na čelo "Politike" dolazi Slobodan, koga nasljeđuje sin, Vladislav S. Ribnikar.

Riječ je o uspješnom novinaru sa umjetničkim afinitetima. On je, naime, tokom Prvog svjetskog rata prebjegao u Francusku, gdje je studirao najprije slikarstvo, a potom i arhitekturu. Diplomirao je na Sorboni.

Dok je bio na čelu "Politike", ona je postala najčitaniji jugoslovenski list, antifašistički usmjeren. Ribikar je izvještavao čak i iz Moskve, u vrijeme kada Jusgoslavija i SSSR nisu imali diplomatske odnose, a tamo se zbližava s rukovodstvom KPJ u emigraciji, piše "Telegraf.rs".

Za vrijeme rata postaje direktor "Srpskog izdavačkog preduzeća", koje je izdvalo i okupacioni list "Novo vreme". Ipak, odbija zahtjeve fašista da obnovi rad "Politike", otkrivaju se njegove veze s komunistima i, naravno, završava u logoru. Bio je zatočen na Banjici.

Srećom, putem uticajnih veza izlazi iz zloglasnog logora u kućni pritvor, ali bježi na oslobođenu teritoriju.

Priključio se NOB-u i u Jajcu sa Mošom Pijadom osnovao "Tanjug", čiji je bio i prvi direktor.

Nakon rata vraća se u "Politiku", organizuje štampanje prvog poslijeratnog broja i ostaje njen direktor sve do smrti 1955. godine. Poslije rata obavljao je i mnoge javne funkcije.

(Foto: Wikimedia)

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија