CENTAR DANA

Ko su ljudi koji kradu ikone iz crkava?

  • Извор: АТВ
  • 07.06.2022. 12:42

Postoje vjerovanja koja kažu da ikona donosi blagoslov, ali i prokletstvo. Kada postane predmet ucjene, krađe i dio tamne strane i tržišta umjetnina. Da nije rijetkost da neko uđe u crkvu i ukrade ikonu, podsjetio nas je slučaj iz Surdulice kada je 41. godišnji muškarac sa stola u crkvi Svetog Đorđa, ukrao ikonu Svete Petke. Policija je slučaj riješila i ikonu vratila, ali pitanje krađe relikvija ponovo je postavljeno? Ko i zašto krade duhovno i kulturno blago.

 Iskustvo je pokazalo da prilika čini lopova. Kralo se iz udaljenih seoskih svetinja, ali znamo i za ozbiljnije naručene krađe. Mediji su prenosili da su vrata kapela nasilno otvorena i da su sa ikonostasa isječene ikone. Dvije su ostale ali oštećene. Bio je to drugi slučaj da se kradu ove ikone jer su još 91. godine takođe bile mete lopova. Ono što lopovi možda nisu znali, jeste da takve ikone nije moguće prodati na legalnom tržištu niti ih imati u privatnoj kolekciji.  Detalje priče pogledajte u prilogu iz emisije Centar dana.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм