Кључ

Kод крава у БиХ утврђена бруцелоза, заражен и власник

  • Извор: Независне
  • 27.10.2023. 19:50

Осам музних грла на једној фарми у Kључу данас је требало бити еутаназовано након што је потврђена бруцелоза код крава. Такође, зараза је службено утврђена и код једног од власника фарме. Информацију је потврдио и Енис Сабљаковић, шеф службе за здравствену заштиту животиња при Министарству пољопривреде Унско-санског кантона.

"Рјешавамо управо тај проблем, још увијек чекамо документацију како бисмо утврдили како је дошло до заразе, је ли била купопродаја или нешто друго. Надлежна ветеринарска станица ће данас извршити еутаназију", рекао је Сабљаковић.

Према информацијама извора, за које нема службене потврде, власници фарме су купили нерегистровано говедо од старије жене, па се сумња да је управо оно било носилац заразе. Сабљаковић је потврдио да ово није јединствен случај и да годишње утврде бруцелозу на више фарми оваца.

Kраве често бораве на испаши с овцама, па се болест брзо рашири. Ермин Велаџић, предсједник Удружења произвођача млијека и меса УСK, каже како годишње забиљеже око 4-5 случајева бруцелозе код крава, али да је ово максимум да је на једној фарми установљена зараза код осам грла.

"Нама је обавеза да једном годишње радимо лабораторијске анализе, међу којима је и дијагностичко испитивање на бруцелозу, сви фармери који се озбиљно баве производњом то раде. Овце се мало отимају контролама, јер ни ветеринари не могу сустићи стада која иду на испашу", каже Велаџић.

Додао је како се често догађа и да власници не раде анализе на комплетном стаду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)