Помоћник министра појаснио

Која је процедура за физичка лица која желе да пријаве услугу смјештаја?

  • Извор: АТВ
  • 18.03.2024. 09:03

У Републици Српској је повећан број физичких лица који пружају смјештај. У марту мјесецу прошле године у бази АПИФ-а је регистровано 1700 физичких лица за пружање смјештаја. Тај број је након 11 мјесеци повећан на 2600, што је повећање веће од 50 одсто.

Предраг Тешић, помоћник министра трговине и туризма Републике Српске, је током гостовања у АТВ јутру појаснио процедуру за физичка лица која желе да региструју услугу издавања смјештаја.

„Прво треба да оду у туристичку организацију свога града или општине, или у Туристичку организацију Републике Српске, ако не постоји локална организација. Ту потписују уговор о рекламирању своје установе. Туристичка организација те услуге ради бесплатно јер раде на промоцији туризма Српске. Са тим уговором, физичка лица треба да оду у АПИФ и да се тамо региструју, те да оставе своје податке“, рекао је Тешић.

Након тога, у локалној заједници требају предати захтјев за категоризацију свога објекта. Категоризација објеката постоји годинама, појашњава он. Министарство врши категоризацију хотела, мотела и пансиона, дакле, правних лица, а локалне заједнице имају комисије за категоризацију и оне су радиле категоризацију свих других врста смјештаја.

„Имали смо информације да поједине општине и градови нису радили на овом дијелу категоризације објеката, неке чак нису ни имале комисије, тако да смо се ухватили у коштац и са тим проблемом“, рекао је Тешић за АТВ.

Измјенама и допунама Закона о угоститељству предвиђено је да се сада категоришу и хостели и објекти који пружају услугу сеоског туризма.

Физичка лица су могла да региструју апартмане, куће за одмор, кампове и собе за изнајмљивање, а сада су додати и објекти сеоског туризма. Хостели се региструју као правна лица.

„Циљ је да што мање буде смјештаја у сивој зони и да све више буде регуларно пријављених“, навео је Тешић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм