ФЗО

Колико кошта пренатални тест

  • Извор: РТРС
  • 06.03.2024. 08:46

Фонд здравственог осигурања Републике Српске усвојио је измјене Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница (НИПТ) за 2024. годину, којим се омогућава надокнада трошкова за НИПТ, уколико претходно постоји препорука гинеколога из здравствене установе која има уговор са Фондом, рекла је портпарол Фонда здравственог осигурања, Дарија Филиповић Остојић.

Пренатални тестови коштају више од 1.000 марака.

"Законом о обавезном здравственом осигурању прецизиран је рок за предају захтјева за рефундацију и то од годину дана, а захтјев за рефундацију трошкова процедуре НИПТ може да се поднесе у року од годину дана од када је урађена, односно плаћена ова услуга", навела је Филиповић Остојић гостујући у "Јутарњем програму" на РТРС-у.

Основни пакет НИПТ, који ће се рефундирати, обухвата одређивање ризика за сљедеће поремећаја хромозома код фетуса: тризомија 21 (синдром Даун), тризомија 18 (синдром Едвардс) и тризомија 13 (синдром Патау).


Петронијевић: Досадашњи процес Додику обиловао незаконитостима

Петронијевић: Досадашњи процес Додику обиловао незаконитостима

"ФЗО Српске ће осигураним лицима надокнадити цијену трошкова овог теста који кошта 700 КМ, а који је дефинисан Цјеновником Фонда", рекла је Филиповић Остојић.

Она је додала да је ова цијена доста висока и да је она у другим земљама знатно нижа.

"Ми смо одлучили да подстакнемо да се снизе цијене тестова и да трудницама омогућимо лакше остваривање права ове здравствене заштите. Али морам напоменути да ове тестове не рефундира ни једна држава у окружењу", навела је.

Она је нагласила да је право на неинвазивно пренатално тестирање једно од нових права за труднице које је уведено Законом о обавезном здравственом осигурању.


Пио сам дјевојци крв: Лука је био члан секте и открио језива искуства

Пио сам дјевојци крв: Лука је био члан секте и открио језива искуства

"Овим законом омогућено и да се трудницама које се налазе на боловању због болести или компликација у трудноћи плата исплаћује у пуном износу. Исто тако, омогућено је да се након два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње у Републици Српској, трећи поступак може обавити у иностранству, уколико то парови желе", рекла је портпаролка Фонда.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.