Matursko veče

Koliko novca je potrebno da se maturanti spreme za proslavu

  • Извор: Независне
  • 17.05.2023. 09:22

Da bi se ove godine spremio jedan maturant srednje škole za matursko veče potrebno je prosječno oko 850 KM, što je veliki udarac na džepove roditelja u Republici Srpskoj, koji se već uveliko suočavaju sa poskupljenjima i inflacijom.

Prema svim troškovima koje imaju maturantkinje da bi zasijale za matursko veče potrebno je oko 950 KM, a kada je riječ u maturantima potrebno je izdvojiti oko 800 KM.

Iz "Jelena Shopa" u Banjaluci kazali su za "Nezavisne novine" da se maturske haljine kreću od 120 do 450 KM, a kako ističu najveća potražnja je za onima čije se cijene kreću od 280 do 350 KM.

Dodik: Rusija je upozoravala, ali nisu je slušali

Dodik: Rusija je upozoravala, ali nisu je slušali

Kada je riječ o muškom dijelu maturanata, oni za svečano odijelo u prosjeku treba da izdvoje oko 350 KM. Kako ističu iz banjalučkih radnji, cijene muških odijela se kreću od 170 KM pa do 400, ali kako kažu ima i skupljih, a sve zavisi od toga šta maturanti žele.

Svima su potrebne svečane cipele, a da bi ih kupili djevojke treba da izdvoje minimalno 150 KM, dok je muškarcima u prosjeku potrebno oko 200 KM.

Djevojke imaju više troškova jer tu su i šminkanje, manikir, pedikir i frizura.

Da li tuširanje pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa?

Da li tuširanje pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa?

Iz frizerskih i kozmetičkih salona poručuju da je za ove četiri stavke potrebno izdvojiti najmanje oko 200 KM.

"Cijena frizure zavisi od toga šta maturantkinja želi, ali najjeftinija frizura je 50 KM, a cijena je viša u zavisnosti od dužine kose i slično", kazali su iz jednog banjalučkog frizerskog salona.

Skoro sve djevojke se odlučuju za profesionalno šminkanje, a cijene se kreću minimalno od 30 KM pa sve do 80 KM.

Međutim, ovo nije kraj svih troškova jer su maturanti ti koji plaćaju maturske zabave koje se ove godine kreću od 50 do 100 KM.

Fotografi su postali sastavni dio svake maturske večeri, a većina maturanata se opredjeljuje za lične fotografe koji svoj rad najčešće naplaćuju po satu.

Mitar Mirić se malo zbunio: Evo koliko azbuka ima slova ako je

Mitar Mirić se malo zbunio: Evo koliko azbuka ima slova ako je "vjerovati" pjevaču

Jedan od banjalučkih fotografa kazao je za "Nezavisne novine" da je cijena fotografisanja maturskih večeri od 100 do 200 KM, zavisno od toga koliko fotograf časova fotografiše.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kazala je za "Nezavisne novine" da je ovo udar na ionako tanak novčanik roditelja.

"Cijene koje vidimo su više nego jedna plata, a da bi se kupilo ono osnovno potrebno je mnogo novca. Ovo je svakako ogroman udar na džepove potrošača jer to nije jedini trošak. Znamo da je na samom kraju tom istom maturantu potrebno dati i novac da bi imao za proslavu koja kreće nakon svečane proslave", kazala je Marićeva.

Žena na koju je palo drvo priključena na respirator

Žena na koju je palo drvo priključena na respirator

Kako ističe, ovo je još jedan pokazatelj koliko je sve poskupjelo i koliko je zaista teško poslati jednog maturanta na matursko veče.

Neki gradovi snose troškove

Banjaluka, Teslić, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo će snositi kompletne troškove maturske zabave.

Grad Banjaluka snosi troškove maturskih zabava za oko 2.300 maturanata, Teslić za oko 250, dok će Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo maturante počastiti sa po 100 KM.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da grad ovim želi počastiti maturante jer su oni budućnost Banjaluke.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.