Mišljenje struke

Kome dati prednost - stanu u novogradnji ili renoviranom?

  • Извор: РТРС
  • 02.07.2023. 21:20

Ponuda stanova na tržištu nikada nije bila veća, pa ni izbor nije lak. ​Dilema sa kojom se susreću mnogi koji se odlučuju na ovu životnu investiciju je – da li kupiti stan u novogradnji ili u starijoj zgradi?

Iako lokaciju i kvadraturu najčešće određuje suma koju je kupac spreman da izdvoji, stručnjaci smatraju da je prilikom kupovine stana potrebno sagledati sve prednosti i nedostatke kako bi bila donesena ispravna odluka.

Da li kupiti novi stan ili se, ipak, odlučiti za onaj iz stare gradnje? Stručnjaci za prodaju nekretnina različitog su mišljenja jer, kako kažu, i jedna i druga vrsta gradnje ima određene prednosti, ali i mane. Za Manojla Popovića, koji se već 26 godina bavi prodajom nekretnina, dileme nema.

Popović kaže da bi se uvijek odlučio za stariju gradnju, jer su te zgrade rađene od cigle i kvalitetnije su. Kako bi potkrijepio svoje mišljenje, kaže da je nedavno kupio takav stan i renovirao ga, te da ge ne bi mijenjao ni za kakvu novogradnju.

Predrasuda je mnogo – jedna od njih je i pitanje standarda gradnje. Neki vjeruju da većina novih zgrada nije rađena po standardima kvaliteta. Stručnjaci kažu da to nije tačno, kao što nije pravilo da sve što je novo mora biti bolje od stanova rađenih prije tri ili četiri decenije.

Dragan Milanović, vlasnik agencije za nekretnine, kaže da kada renovirate i sanirate stan, možete ga opremiti veoma kvalitetno, bolje nego u novoj gradnji.

- Ali, opet, niste renovirali fasadu, stubište, krov, ostale zajedničke prostorije...Tako da, ipak, ja dajem blagu prednost novogradnji - mišljenja je Milanović.

Јedna od prednosti stare gradnje jeste njena cijena, koja je znatno niža u odnosu na novogradnju.

Popović kaže da metar kvadratni u starijoj gradnji košta od 1.500 do 2.500 KM, iako su neki prodavci podigli cijenu do 3.000 i 3.500 KM, ali nema zainteresovanih kupaca.

Јelena Barać, kao arhitekta, imala je priliku da učestvuje u projektovanju i renoviranju kako novih, tako i starih stanova. Iako je prilikom izbora vlastitog životnog prostora, prednost dala novogradnji, kaže da i stari stanovi imaju svojih prednosti.

- Starija gradnja možda ima humaniji, organizovan prostor za razliku od novogradnje koja, što se tiče izgradnje, materijala i nekih savremenijih metoda, predstavlja sigurniji objekat - smatra Јelena Barać.

Prodaja stanova u starijim zgradama povećana je prošle godine. Razlog tome je naglo poskupljenje građevinskog materijala, koje je dovelo do povećanja cijene kvadrata u novogradnjama i do 30 odsto.

Kupujete li novi ili stari stan, preostaje vam da dobro razmislite, uzmete u obzir sve prednosti i nedostatke, posavjetujete se sa stručnjacima i, tek onda, donesete odluku.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: