Direktor Policije Republike Srpske

Kostrešević: 500 pripadnika darovaće krv

  • 29.03.2021. 12:23

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je da će 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova darovati krv u okviru tradicionalne akcije dobrovoljnog davanja ove dragocjene tečnosti povodom obilježavanja Dana policije Srpske.

On je istakao da je ovo prva akcija dobrovoljnog davanja krvi pripadnika MUP-a u 2021. godini, ali i da je prošle godine, kada je počela pandemija virusa korona, više od 1.500 policijskih službenika darovalo krv.

"Bićemo na raspolaganju i u narednom periodu kada Zavodu to bude bilo potrebno, te ćemo se odazvati u maksimalnom broju da darujemo krv", poručio je Kostrešević danas na početku akcije.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da će službenici MUP-a danas i u naredna dva dana darovati krv u svih 10 gradova u kojima postoje transfuziološke službe.

"Od početka pandemije pripadnici Ministarstva su uvijek bili tu da nam pomognu, kada god smo se obratili da su nam zalihe krvi smanjene. Do sada je organizovano pet akcija, ali su pripadnici MUP-a u velikom broju i mimo toga dolazili samostalno", izjavila je Guzijanova novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da zaliha krvi ima dovoljno, ali da je problem u obezbjeđivanju dovoljnih količina koncentrata trombocita.

"To je komponenta koja se pravi samo iz svježe uzete krvi u roku od šest sati, a rok upotrebe je svega pet dana, zbog čega svaki dan treba da imamo određen broj davalaca da bismo mogli da obezbijedimo dovoljne količine trombocita", rekla je Guzijanova i dodala da će u tom smislu ova akcija, koju je organizovao MUP Srpske, imati veliki značaj.

Policijski službenik Danijel Miljić rekao je da daruje krv unazad nekoliko godina i da mu je to velika čast i uvijek novo iskustvo.