Zavod za transfuzijsku medicinu

Krv mogu donirati i osobe koje su prebolovale kovid

  • Извор: Независне
  • 22.11.2021. 08:10

Nakon kraćeg perioda sa smanjenim zalihama, u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske su naveli da imaju zadovoljavajuće količine krvi i krvnih komponenti, te da ovu dragocjenu tečnost mogu da doniraju i osobe koje su prebolovale kovid-19.

"Prošli smo jedan period sa smanjenim zalihama. Zavod je sa svojim saradnicima zakazivao vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi, sa našim postojećim i novim aktivistima, kako bismo poboljšali zalihe krvi i komponenti krvi", navela je za "Nezavisne novine" Veselka Ćejić, šefica Službe za prikupljanje krvi u ovom zavodu.

Napomenula je da, iako su zalihe trenutno zadovoljavajuće, zbog ograničenog roka trajanja krvi i komponenti krvi, posebno koncentrata trombocita, koji imaju rok trajanja samo pet dana i pripremaju se iz svježe uzete krvi, uvijek je potrebno da se dobrovoljni davaoci krvi odazovu akcijama ili pojedinačno dođu dati krv u najbližu transfuziološku službu.

"Svaki pacijent prima krvnu grupu koja odgovara njegovoj, tako da svakodnevno stanje zaliha zavisi od pojedinačnih pacijenata i njihovih krvnih grupa. Ova se situacija može jako brzo promijeniti i samim tim teško je reći koja je krvna grupa u datom trenutku najpotrebnija", rekla je Ćejićeva, dodajući da je u našoj populaciji najzastupljenija krvna grupa  A RhD pozitivna, oko 35 odsto, a najmanju zastupljenost ima AB RhD negativna krvna grupa, oko 1,5 odsto, pa su  tako i naše zalihe krvi popunjene srazmjerno prisutnosti određenih krvnih grupa u našoj populaciji.

Dodala je da se Zavod suočava sa smanjenim zalihama krvi uglavnom tokom ljetnih  i zimskih mjeseci, te se zbog toga planiraju češće akcije dobrovoljnog davanja krvi.

"U decembru planiramo više akcija dobrovoljnog davanja krvi, koje organizuju, između ostalog, MUP RS, Crveni krst Čelinac, Crveni krst Kotor Varoš, Crveni krst Mrkonjić Grad i Udruženje DDK Laktaši", objasnila je Ćejićeva.

Na ovaj humani gest darivanja krvi mogu da se odluče i osobe koje su prebolovale virus korona, a prema riječima Božane Đukelić Selak, specijaliste transfuziologije u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, ovim se osobama preporučuje da prođe određeni period od infekcije do dobrovoljnog davanja krvi, kako bi se njihov organizam u potpunosti oporavio.

"Na period od najmanje 28 dana se odbijaju osobe koje su preležale kovid-19 i imale su blaže simptome infekcije, kao i osobe kod kojih je laboratorijski potvrđena infekcija virusa korona, a nisu razvile simptome bolesti", rekla je Đukelić Selakova za "Nezavisne novine".

Dodala je da 14 dana do doniranja krvi moraju sačekati i osobe koje su bile u samoizolaciji, pod uslovom da nisu razvile nijedan simptom bolesti.

"Osobe koje su preležale kovid-19 sa bilo kakvim težim simptomima, kao što je upala pluća, ne mogu da daruju krv minimalno tri mjeseca do potpunog oporavka", navela je Đukelić Selakova, ističući da u ovom zavodu ne vrše evidenciju osoba koje su dale krv a prebolovale su kovid-19.

"Sve potrebne informacije o obolijevanju od kovida-19 ljekar transfuziolog dobije od potencijalnih dobrovoljnih davalaca krvi pri pregledu i uzimanju anamneze, na osnovu kojih odlučuje da li će i kada osoba dati krv", zaključila je Đukelić Selakova.