Direktor Helikopterskog servisa

Kusturić: Podzemni požar problem na požarištu u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 07.08.2022. 21:34

S obzirom na to da se požari ovih dana ne smiruju, svaka pomoć vatrogascima, koji nadljudskim naporima pokušavaju da se izbore sa vatrenom stihijom, i to u nekoliko lokalnih zajednica, i te kako dobro dođe.

Pomoć iz vazduha često je presudna. Helikopterski servis na usluzi je kad god treba pomoći, što posebno vidimo ovih dana na području Banjaluke, ali i Trebinja.

U Centralnim vijestima ATV-a o velikoj borbi s vatrom govorio je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa.

On je rekao da je situacija kod Banjaluke svaki put drukčija, te da vjetar najviše otežava gašenje.

"Kad dođemo gore ima puno dima, i ne možete locirati tačno izvorište požara. Kad je jak vjetar, taj otvoreni plamen, koji mi kad uočimo dejstvujemo po njemu i tad ostvarujemo najbolje rezultate, u određenim trenucima je udaljen 40-50 metara od dima gdje ga mi uočimo. Ali imamo odlično koordinaciju s ljudima koji su na zemlji, tako da svako izbacivanje pogađamo tamo gdje je u tom trenutku najkritičnije", rekao je Kusturić.

Istakao je da je pun pogodak bila nabavka mobilnih rezervoara, koji znatno ubrzavaju dejstvovanje.

"Možemo da ih približimo požarištu i tako za jako kratko vrijeme izbaciti velike količine vode", objašnjava Kusturić.

"Ljudi iz Civilne zaštite dopunjavaju taj bazen koji se nalazi jako blizu požarišta i nama treba jako kratko vrijeme - 2-3 minuta za uzimanje vode, dejstvovanje i dolazak ponovo na vodozahvat. Da nismo imali to bio bi problem jer je jako nizak vodostaj Vrbanje i Vrbasa", ističe on.

On je opisao i kako izgleda saradnja sa vatroogascima i Civilnom zaštitom.

"Mi polijećemo za 10 do 15 minuta jer imamo rezervne posade. Kad dođemo na teren tad imamo direktnu koordinaciju sa konkretnim ljudima koji se nalaze na licu mjesta. Moram pohvaliti ljude iz ŠG Banjaluka koji su na licu mjesta do kasno u noć. Sarađujemo s ljudima koji su dole. Oni nas navode svako bacanje vode, oni nam govore gdje je najkritičnije, eventualno korekcije neke ako treba da radimo. Poenta je da djelujemo ispred njih, da im bar one velike požare ugasimo ili bar svedemo na mjeru da mogu oni da završe posao", ispričao je Kusturić za ATV.

Kusturić je rekao da je u početnoj fazi požar kod Banjaluke bio ljudski faktor, ali da su problemi takozvani podzemni požari.

"Iskreno, to je nešto za šta sam ja prvi put čuo prethodnih dana. Taj požar ostaje u dubini, znači nema ni dima ni vatre i jednostavno nakon određenog vremana se samo pojavi na određenoj lokaciji", objasnio je on.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.