ATV

Октобар на новембар

Љетње температуре, али од овога датума крећу јесење кише

  • Извор: Б92
  • 27.09.2023. 11:20

Ова година ће сасвим сигурно остати упамћена и по екстремним метеоролошким приликама, а према прогнозама и у октобару се очекују веће температуре од просечних.

Већ првог дана јесени, у суботу, 23. септембра, температуре су биле 10 степени изнад просека, а затим је уследила краткотрајна епизода непогода са великом количином падавина, рекао је Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем.

Подсетимо, први дан јесени у 12 часова у неким градовима у Србији измерена су чак 33 степена, док је субјективни осећај био као да је 35.

Какво нас вријеме чека: Михољско љето или

Какво нас вријеме чека: Михољско љето или "азорски" антициклон?

За крај септембра Совиљ је најавио да ће, у току ове седмице, доћи до стабилизације времена. Такође, како каже, последња недеља, пре 1. октобра биће стабилна и релативно топла за ово доба године.

Максималне температуре ће бити од 25 до 28 степени. Јутра ће бити свежа, али дневне температуре остају и даље изнад просека.

Топло са пет летњих дана

Совиљ прогнозира топао октобар и топлу целу јесен. Према његовим речима, ипак, позитивно одступање температуре неће бити као у септембру.

Имали смо септембар који ће сигурно бити на врху листе најтоплијих. Тренутно је то позитивно одступање температуре чак 5 степени. Значи да је овај септембар за чак 5 степени топлији у односу на претходни 30-годишњи период. И октобар и наступајућа јесен, иако ће имати позитивно одступање температуре, оно ће бити мање.

Метеоролози открили када нам стиже Михољско љето

Метеоролози открили када нам стиже Михољско љето

Тако је прогнозирана средња максимална температура за октобар од 18 до 21 степен у нижим пределима, а процењује се да би могло да буде до пет летњих дана у нижим пределима, а то су дани када максимална температура прелази 25 степени, каже метеоролог Слободан Совиљ.

Наоблачење у трећој декади октобра

Из РХМЗ поручују да "иако ће прва седмица октобра бити релативно сува и релативно стабилна, у наставку месеца, у другој и трећој декади треба рачунати на повремена наоблачења па ће месечна количина падавина бити просечна, од 40 до 70 mm у нижим пределима".

Има ли промјене: Објављена детаљна прогноза до краја септембра

Има ли промјене: Објављена детаљна прогноза до краја септембра

Дакле, што се октобра тиче, тек од друге декаде могуће су јесење кише.

Сезонска прогноза РХМЗ

Према сезонској прогнози РХМЗ, октобар 2023. ће бити топлији и просечно влажан, а обележиће га михољско лето.

Средња минимална температура ваздуха у октобру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће у просеку бити виша за око 1,3 степена у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се да октобарске средње минималне температуре ваздуха буду око 10,5 степени Целзијуса, наводи се у прогнози РХМЗ.

За теглу ајвара траже 40 марака

За теглу ајвара траже 40 марака

Средња максимална температура у октобру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1 степен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини ће бити око 19 степени.

Падавине ће у октобру бити у границама вишегодишњег просека, при чему ће месечна сума бити за око 5 mm нижа у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини очекује се у октобру укупно око 48 mm.

Најтоплија јесен у историји мерења

Најтоплија јесен у историји била је 2019. године. Из РХМЗ подсећају да је те године јесен била за 2,9 степени топлија у односу на просек, док је одступање у Београду било још и веће, за 3,5 степени.

Случај Епстин и трговина људима:

Случај Епстин и трговина људима: "Џеј Пи Морган" се нагодио са Дјевичанским острвима

Те године, 2019, имали смо најтоплији октобар и најтоплији новембар у историји мерења, а изражен топлотни талас је трајао од 12. до 28. октобра, и то је био најтоплији октобарски топлотни талас забележен од 1888. године, каже Слободан Совиљ.

Дневни екстреми у октобру и новембру

Ипак, иако је 2019. била најтоплија јесен, дневни екстреми нису забележени те године.

Пумпаџија дао пазар на зајам, па лажно пријавио крађу

Пумпаџија дао пазар на зајам, па лажно пријавио крађу

На пример, максимална температура у октобру у Београду била је давне 1932. године, 2. октобра и тада је било 34,7 степени у Београду.

Док је и новембарски рекорд из давне 1926. године, тада су била 29,3 степена 1. новембра.

Пратите нас и путем Вибера