Бјеловар

Љубавна прича брачног пара: Славица и Драгутин прославили 60 година брака

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 14:23

Славица (78) и Драгутин (80) Ковач из Великог Тројства покрај Бјеловара недавно су прославили 60 година брака. Имају кћерку и сина те троје унучади и троје праунучади.

Породична прослава шест деценија заједничког живота била је попут свадбе. Упознали су се неколико мјесеци прије вјенчања на ватрогасној забави у Рушковцу, селу удаљеном 40 километара од Бјеловара.

Драгутин, који је тад имао 20 година, с пријатељем је бициклом отишао на сеоску забаву и одмах му је поглед скренуо на Славицу, која је сједила с мајком.

За продају кокаина и шмркање у тоалету кафића 20 мјесеци затвора

За продају кокаина и шмркање у тоалету кафића 20 мјесеци затвора

“Неколико дана прије Божића нас пар дошло је у Рушковац. Видио сам д‌јевојку и одмах ми се свид‌јела. Кад сам је замолио за плес, на прву је пристала”, каже Драгец, како га пријатељи и породица зову, окрећући поглед на супругу Славицу.

Упркос томе што је Славица говорила родитељима да је млада јер има 18 година и одбила је неколико просаца, ипак долазак младића из Бјеловара те нагла удаја најбоље пријатељице до темеља су поколебале њену одлуку.

“Старије сестре већ су биле у браку, а и пријатељица се удала. Тад сам себи рекла да ћу прихватити позив првог просца који дође. Није ми се више чекало”, каже кроз смијех госпођа Славица.

Оптужбе у БиХ: Љекари писали себи дежурства и добијали плате до 10.000 КМ

Оптужбе у БиХ: Љекари писали себи дежурства и добијали плате до 10.000 КМ

Али Драго није одустајао, а и Славици се свидио. У “извидницу” је послао старијег пријатеља из Рушковца код оца будуће младе под изговором да би купио коња. Након неколико ријечи о коњима његов изасланик признао је разлог доласка.

“Мени се журило, па сам након неколико дана дошао у снобоке (просце). Али тата моје будуће жене категорички је био против”, говори кроз смијех Драгутин, који је показао да не одустаје од љубави свог живота.

Послао је у Рушковац мајку, чија се мисија показала д‌јелотворнијом. Посебно кад је будуће пријатеље наговорила да их посјете у Великом Тројству.

“Кад су вид‌јели гд‌је живим и сазнали да радим у једном бјеловарском предузећу, дали су пристанак”, објашњава Драго.

Бањалучка полиција на ногама - опљачкана пумпа

Бањалучка полиција на ногама - опљачкана пумпа

Наравно, питало се и будуће младе, која је говорила: или Драгутин или нико. Црквено вјенчање обавили су у Плошћици надомак Береку. Славица се након вјенчања преселила у В. Тројство. Он је убрзо отишао у тадашњу ЈНА, гд‌је је служио војни рок 17 мјесеци. Након повратка из војске и рођења кћери брачни је пар с д‌јететом од годину и по 1966. отишао у Шведску.

“Туристички смо отишли у Шведску, гд‌је смо остали до 2008. Године”. каже Драгец.

Кад су их медији питали која је формула за дуг брак, рекли су  да је то прије свега толеранција и разумијевање, али и услови у којима су живјели.

“Пуно смо радили. Одлазио сам на посао ујутро и навече се мртав уморан враћао у стан. Имали смо мало времена и да смо се жељели посвађати”, закључио је Драгутин, а преносе 24Сата.

Драгутин је у Шведској сакупио 42 године радног стажа, а супруга 16 година. Кажу да сад уживају јер немају проблем с малим пензијама које имају они који су их зарадили у Хрватској.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.