Srbija

Loše vijesti za proizvođače i ljubitelje rakije

  • Извор: Б92
  • 31.08.2023. 14:12

Ovogodišnji rod šljive biće ispod prosjeka. To ujedno znači da će proizvođači rakije imati problem, ali i da će cijena ovog pića biti veća.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, Darko Jevremović iz Instituta za voćarstvo u Čačku kazao je da je ova godina bila jako nepovoljna za sve voćne kulture, a posebno za šljivu, prije svega zbog poznih proljećnih mrazeva, zbog snega u doba cvjetanja, ali i zbog kasnijih nepogoda.

Optužen za krađu krsta, dvolitre piva i pola litre rakije

Optužen za krađu krsta, dvolitre piva i pola litre rakije

"Sve je to uticalo da se ove godine očekuje rod ispod prosjeka. To će se prije svega odraziti na proizvodnju rakije jer oko 80% šljive koja se proizvede u Srbiji se preradi u rakiju, tako da će destileri imati problem da dođu do sirovina za svoje proizvode", kazao je Jevremović.

Prema njegovim riječima, rakije će ove godine biti manje, ali da proizvođači imaju dobre zalihe.

Na pitanje kako će se sve ovo odraziti na cijenu, Jevremović je rekao da očekuje da će sirovina poskupiti.

Parking u Banjaluci i dalje besplatan

Parking u Banjaluci i dalje besplatan

Ukazao je da je najviše pogođen region zapadne Srbije i da je tu jako loš rod šljive i da nema pravila što se tiče sorti. Centralni dio Srbije je bolje prošao.

"Jako je teško zaštiti rod. Klimatske promjene uzimaju svoj danak - mrazevi, snijeg, padavine i sada sušni period... Proizvođači mogu da primijene mali broj mjera na svom zasadu", rekao je sagovornik.

Ukazao je da je za sada preliminarno od 30-50% manji rod u odnosu na prosjek.

Prigožin: Za sve one koji se pitaju da li sam živ ili ne... VIDEO

Prigožin: Za sve one koji se pitaju da li sam živ ili ne... VIDEO

"Kada govorimo o nekim otkupnim cijenama - sada se šljiva plaća oko 55 dinara, a kada govorimo o plodovima šljive koja se kupuje za rakiju - tu je cijena gotovo duplo niža i kretala se od 30-35 dinara i očekuje se da cijena poraste", rekao je Jevremović.

On je takođe istakao da je Srbija jedan od svjetskih izvoznika šljive i da neće biti velikih problema budući da proizvođači rakije imaju zalihe.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: