Potpisan sporazum

Mađari će stipendirati studente iz BiH

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2023. 16:31

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju između ministarstava o saradnji u okviru programa "Stipendium Hungarikum" za period od 2023. do 2025. godine.

U skladu sa potpisanim Memorandumom mađarska strana nudi 50 stipendija godišnje studentima BiH za puni studij u Mađarskoj, na mađarskom ili engleskom jeziku, u okviru tri ciklusa studija, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se navodi da je to najviše 20 stipendija godišnje za dodiplomske /BA/BSc/ studije u oblastima poljoprivrednih nauka, umjetnosti i humanističkih, društvenih, računarskih i informacionih tehnologija, ekonomskih, inženjerskih, zdravstvenih, obuke nastavnika, nauka o sportu, prirodnih nauka, umjetnosti i umjetničkog obrazovanja.

Najviše 15 stipendija godišnje biće za diplomske /MA/MSc/ studije u područjima poljoprivrednih, umjetnosti i humanističkih, društvenih, računarskih i informacionih tehnologija, pravnih, ekonomskih, inženjerskih, medicinskih i zdravstvenih nauka, obuke nastavnika, nauka o sportu, prirodnih nauka i umjetnosti.

Najviše 10 stipendija godišnje predviđeno je za jednostepene magistarske /OTM/ studije u područjima poljoprivrednih, inženjerskih, medicinskih i zdravstvenih nauka i umjetnosti, najviše pet stipendija godišnje za pune doktorske /PhD/DLA/ studije u bilo kojem području od interesa.

Stipendije se mogu koristiti i za programe obuke koji traju od tri do deset mjeseci.

U okviru programa stipendiranja "Stipendium Hungarikum" od 2014. do 2022. godine, tokom devet akademskih godina /uključujući i Poziv za akademsku 2023/24. godinu/ za stipendiranje u Mađarskoj apliciralo je 220 državljana BiH.

Potpisivanjem Memoranduma nastavljena je uspješna bilateralna saradnja BiH i Mađarske u području obrazovanja, inicirana zaključivanjem Sporazuma o kulturnoj, obrazovnoj i saradnji u nauci, koji je potpisan u Budimpešti 2005. godine, što je konstatovano i tokom bilateralnog sastanka ministra Dubravke Bošnjak sa mađarskim ministrom Sijartom.

U saopštenju se dodaje da je razgovarano i o drugim mogućim oblicima saradnje u oblasti obrazovanja između dvije zemlje.

Konstatovano je da između BiH i Mađarske nema otvorenih pitanja.

Bošnjakova je zahvalila na pomoći Mađarske prilikom sticanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Sijarto je pružio punu podršku u daljem putu BiH u EU, ističući da je za Mađarsku izuzetno važna stabilnost i mir na zapadnom Balkanu, navedeno je u saopštenju.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.