Krsna slava hrama Rođenja Presvete Bogorodice

Mala Gospojina proslavljena u Čečavi - najvećem srpskom selu

  • Извор: АТВ
  • 21.09.2022. 19:38

Svečano je danas bilo u najvećem srpskom selu. Vjerni narod, uz molitvu, proslavio je Malu Gospojinu. Krsna je to slava hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Čečavi. Narod čečavskog kraja kaže ovo je poseban praznik. Diče se i time, što, kako kažu, u njihovom selu od davnina caruje pravoslavlje.

- Danas je praznično, veselo i napredno. Od Boga blagosloveno. Kažu za Čečavu Mala Srbija. Zašto? Zato što je od davnina srpsko življe. 

- Puno znači, Čečava veliko selo, 40 kilometara kvadatnih. Pretožno pravoslavci. 

- Bilo je predivno, naroda se odazvalo i sa strane i iz našeg sela. 

- Da se pomolimo dragom Bogu. Gospode Bože srećna Mala Gospojina, nek smo živi i zdravi, srećn ibili. 

Ovo je sam po sebi, veliki praznik, koji se slavi u čitavom pravoslavnom svijetu, priča paroh čečavski. On podsjeća da je upravo Čečava nekada bila vodeće selo u kulturnom i duhovnom životu Srba.

"Čak su i austrougarske vlasti primjetile da je Čečava jedno napredno selo. Oni su sami doprinijeli nazivu da je Mala Srbija. Ne toliko teritorijalno, geografski, da smo u tom smislu Mala Srbija, već da sve ono što se u našoj matici Srbij idešavalo, dešavalo se i u Čečavi", kaže Slavko Pantelić, paroh čečavski.

Izgradnja hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Čečavi počela je davne 1861. godine. Hram je, pričaju, podignut s Bogom i narodom. Baš zbog toga, smatraju, hram je i opstao iako je bio bombardovan I srušen do temelja u Drugom svjetskom ratu. 

U Čečavi kažu da su i te kako ponosni što u svom selu imaju mjesta kao što su Spasište, Zborište, Popova Voda. Sve su to, kažu, mikrotonimi koji govore da je narod ovog kraja od davnina srastao sa pravoslavljem.

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина