Забрињавајуће

Малољетници у БиХ се све више опијају!

  • Извор: Аваз
  • 05.03.2024. 22:00

Док је у БиХ, током прошле године, забиљежен раст броја зависника о алкохолу од приближно 15 одсто, тако је све примјетнији тренд опијања међу младима и то малољетницима.

Иако прецизних података о томе нема, ипак, поједина истраживања, али и пракса су показали да млади у БиХ у све ранијој доби почињу експериментисати алкохолом.

Забрињавајући је податак о броју дјеце која су, према подацима објављеним у публикацији „Социјална заштита у БиХ у периоду од 2017. до 2022.“ Агенције за статистику БиХ, склона уживању алкохолних пића. Према евиденцијама центара за социјални рад широм БиХ, у доби од 17 и 18 година их је 161, али и 99 узраста од 15 и 16 година.

Прихватљива појава

– Алкохол као супстанца је друштвено прихватљива појава у нашем друштву. Дакле, нешто шта је присутно, приступачно и доступно младим људима. У БиХ у свакој трговини и киоску млади људи могу купити алкохолне производе без икакве контроле или рестрикција према онима који су овлашћени за продају таквих напитака – каже Амир Хасановић, извршни директор Удружења за превенцију овисности „Нарко-НЕ“.

Такође, наглашава да су млади бомбардовани рекламама алкохолних производа на сваком кораку.

– Ако прошетате Сарајевом, можете видјети да сваки други билборд рекламира неки алкохолни производ, што је у уређеним западним земљама незамисливо, а да не говоримо о акцизама на алкохол, поготово на вино и пиво, које су испод стандарда у ЕУ. Дакле, све су то негдје ситуације које доприносе томе да се алкохол међу младима у високим количинама конзумира – истиче Хасановић.

Теренско истраживање

Да је пракса продаје алкохола малољетницима итекако присутна, показали су и резултати теренског истраживања Центра за едукацију младих (ЦЕМ) из Травника који су показали да је током 2022. године 99 трговачких објеката од 100 у 10 градова у БиХ продало алкохол малољетницима!

Ефикасне стратегије

Наводи да су двије врсте ефикасне стратегије превенције. Једна су превентивни програми који циљају на индивидуалне вјештине, на отпорност младих људи, а друга окружење које креирамо.

– Ако нам је доступан алкохол, ако немамо провођење мјера, јер имамо закон према којем је малољетницима забрањена продаја, а то се не поштује у 99 одсто случајева, онда о чему разговарамо – износи Хасановић.

У „Нарко-НЕ“ раде ново истраживање међу младима од 13 до 17 година чији ће резултати бити доступни на љето, пише Аваз.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм