28. maj

Manastir Tumane - presvlačenje mošti svetog Zosima, dan kada svi postaju jedno

  • Извор: РТС
  • 24.05.2023. 16:53

U nedjelju, 28. maja, u manastiru Tumane biće održano presvlačenje moštiju svetog Zosima. Vjernici se okupe, to nije običan dan, to je trenutak kada svi postaju jednu, rekao je otac Zosim za RTS. Dešavaju se iscjeljenja, ali se ona ne samo pravoslavnim vjernicima, već i ljudima drugih vjera.

Manastiru Tumane vraća se svako ko je bio bar jednom u njemu. Skriveno mjesto u podnožju golubačkih planina koje odiše mirom i spokojem, prirodnom ljepotom, vijekovima je svjedok vjere jednog naroda. Manastir Tumane nalazi se 120 kilometara od Beograda i devet kilometra od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom na lijevoj obali Tumanske rijeke, što samoj svetinji daje posebnu ljepotu.

Riječ je o jednom od najposjećenijih manastira na prostoru Srbije. Prvi sačuvani zapisi o manastiru su iz 16. vijeka, a osnovan je u vrijeme prije Kosovskog boja, kao i mnoge zadužbine Moravske Srbije.

Zvanično: Poznati svjetski lanac dolazi u BiH, traži radnike

Zvanično: Poznati svjetski lanac dolazi u BiH, traži radnike

Podigao ga je Miloš Obilić u vrijeme Kneza Lazara. U nedjelju, 28. maja, u manastiru Tumane biće održano presvlačenje moštiju svetog Zosima. 

Otac Zosim iz manastira Tumane rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je ovo manastir koji posjećuje najveći broj vjernika, koji svakodnevno pristižu.

Prema njegovim riječima, Tumane je drag ljudima, a ko jedanput dođe u manastir postaje Tumanac. Napominje da osim svetog Zosima tu su mošti svetog Jakova, koji je kanonizovan prije nešto manje od 10 godina.

Govoreći o čudesnim izliječenjima koja su se događala nakon posjete manastiru, otac Zosim je rekao da se dešavaju iscjeljenja, ali se to ne dešava samo pravoslavnim vjernicima, već i ljudima drugih vjera.

Preminuo Damir Pašić Dadi iz grupe

Preminuo Damir Pašić Dadi iz grupe "Seven up"

"Ljudi dolaze sa svojom mukom, bolesni, sa neslogom u porodici ili nesrećom i misle da je to problem sa kojim ne mogu sami da se izbore", kaže otac Zosim napominjući kako su velike gužve na ulazu u manastir i kako svi stoje u redu, čekaju i mole se.

Dodao je da je najbitnije da se nađemo u molitvi jednog gospoda jer kada je tu "snop teško ga je slomiti".

Posebna radost za njega je kada su dolazili bračni parovi koji nisu imali djece i uz molitvu su dobijali djecu.

Presvlačenje mošti svetog Zosima, koje će se obaviti u nedjelju je postala već tradicaja, obavlja se prve nedjelje po Spasovdanu, i tada dolazi rijeka naroda. Prema nekim procjenama bude i oko 25.000 posjetilaca, a svakre godine ima sve više i više vjernika.

"Vjernici se okupe, to nije običan dan, to je trenutak kada svi postaju jedno", napomenuo je otac Zosim.

Zabranjen uvoz kivija iz Italije

Zabranjen uvoz kivija iz Italije

Kako je rekao, trenutno je problem što nema konfiguraciju da bi narod mogao sam sebi da obezbijedi konak.

"Odlučili smo da podignemo poveći konak. Sve što se može vidjeti to je narod i podigao, biće 120 soba, na vrhu će biti biblioteka, plus dvije sale za predavanje", objasnio je otac Zosim.

Za ime manastira vezano je nekoliko predanja koja pominju Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao je svoj dvorac u susjednom selu Dvorište.

Prilikom odlaska u lov nehotice je ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je ponio vidaru na liječenje pustinjak mu reče Tu mani tj. Nema lijeka - pusti da tu umrem. Da okaje grijeh Miloš podiže zadužbinu - manastir u koji položi Zosimove mošti.

Тагови: