Dobra godina

Med kvalitetan, pčelinjaci spremni za zimu

  • Извор: АТВ
  • 29.10.2022. 19:33

Konačno dobra godina za pčelare. Meda ima i izvrsnog je kvaliteta. Dok se pčele spremaju na zasluženi odmor, pčelari privode kraju pripreme pčelinjaka za zimu. Mile Knežević iz Lamovite taj posao je već završio. Meda je uzeo dovoljno, a pčele nije ogolio. Problema preko zime, kaže, ne bi trebalo biti.

"Ko je uradio tretiranje protiv varoe, i ko je obezbijedio da mu zdrava društva uklaze u zimu, da nema krečnog legla, ili gdje se pojavile druge bolesti i gdje su sanirani pčelinjaci, tajne bi trabo imati problema preko zime", kaže Mile Knežević, pčelar.

Pripreme su obavili skoro svi pčelari u Prijedoru. Kažu, nova pčelarska godina krenula je već sa 1. avgustom. Tada su i pčelari počeli sa redovnim uzimljavanjem pčela i prihranom tamo gdje je to bilo potrebno. 

"Nadam se da mnogi nisu imali potrebu za prihranivanjem pčeal. Jedino ovi koji su razrojavali ove godine, pravili nova društva. U toj samoj pripremi trbalo je obezbijediti petanestak mnimalno kil meda, do dvadeset", kaže Đuro Kunić, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela“, Prijedor.

Misle pčelari i na moguće bolesti kod pčela. To im je uz sve, kažu, bio najpreči posao. 

"Najveći problem je varoa. S tim se najviše borimo i snalazimo na više načina. I dost uspješno, ja bih rekao. S tim da iam jo nekih virusa, određšeni h bolesti poput Nozemoze, Atl-a. Ali nije to ništa alrmantno"; kaže Kunić.

Sve to, pričaju, daje im zapravo da se nadaju kako će i sljedeća, baš kao i ova, biti i te kako medonosna godina. Ako, ipak, nešto i ne krene baš po planu, obezbijedili su dovoljne zalihe meda, kako za svoje, tako i za potrebe tržišta.

Тагови: