Međunarodna konferencija „ICAS 2022“ od 26. do 27. maja u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 24.05.2022. 12:11

Preko 100 naučnih radova iz 15 zemalja svijeta biće prezentovano na 10. međunarodnoj naučnoj konferenciji "ICAS"-2022, koja će se održati 26. i 27. maja na Mašinskom fakultetu u Banjaluci.

Glavni organizator, prof dr Tihomir Latinović sa Mašinskog fakulteta rekao je kako ovaj događaj okuplja veliki broj naučnika, te da kroz naučne radove žele da pomognu privredi i generalno društvu.

„To su sve tehnički radovi primjenjivi u proizvodnji i okruženju, a podijeljeni su u fundamentalne nauke, materijale, mašinstvo, električni i kompjuterski inženjering“, kaže Latinović.

Navodi da se ovogodišnja konferencija razlikuje od prethodnih zbog činjenice da ih je ovaj put podržalo šest kompanija iz Banjaluke, Prijedora, Kotor Varoša, Teslića i Laktaša. 

Latinović ističe da posjetioce očekuje ranovrstan i bogat sadržaj koji će trajati dva dana.

Dodaje da je ICAS konferencija  pokrenuta 2013. godine kroz projekat organizovan između udruženja Interdisciplinarnih naučnih vrijednosti za obrazovanje i istraživačko društvo , Univerziteta Wuhan, Kina, Huazhong Univerziteta nauke i tehnologije Kine i Politehničkog univerziteta u Temišvaru, a da je Mašinski fakultet posebnim sporazumom od 2017. godine postao jedan od organizatora ovog događaja.

„Prije održavanja Konferencije ICAS 2017, Mašinski fakultet u Banjoj Luci i Politehnički univerzitet u Temišvaru su uspostavili Memorandum o razumijevanju i poseban sporazum kojim je precizirana organizacija Konferencije. Prema ta dva dokumenta, Konferencija bi se trebala održavati svake godine, sa smjenjivanjem mjesta održavanja između dvije zemlje, godinu dana u Rumuniji, a sljedeće u Banjoj Luci“, rekao je Latinović.

Ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji prisustvovaće Ministarstvo naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske, predstavnici privrede i Grad Banja Luka. 

Organizatori „ICAS 2022“ navode da sa 116 radova iz 15 zemalja ICAS ostvaruje cilj da bude prva međunarodna konferencija za primijenjenu nauku u Republici Srpskoj.

„Imajući čvrsto uvjerenje da je ICAS konferencija već postigla međunarodne standarde u Rumuniji, vjerujemo i da dovođenje ovakve konferencije u Banja Luku može doprinijeti povezivanju svih zemalja Balkana, EU i zemalja širom svijeta, u naučnom kao i ekonomski i kulturni smisao“, saopštili su oni.


  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм