Velika Kladuša

Medvjed napravio haos u više mjesta u BiH: Uništio pčelinjake

  • Извор: Независне
  • 29.04.2023. 08:34

U proteklih nekoliko dana u više naseljenih mjesta nadomak Velike Kladuše uočeno je prisustvo većeg medvjeda koji je u tri navrata uništio više desetina košnica ovdašnjim pčelarima.

U Lovačkom društvu "Srndać" iz Velike Kladuše potvrdili su kako im je prijavljena šteta na pčelinjacima u selima Vidovska i Šumatac, u neposrednoj blizini lovišta kojim gazduju.

Iz ovog udruženja su pozvali mještane da budu oprezni i da prijave kretanje medvjeda ukoliko ga uoče.

Inače, na ovom području veliki broj pčelara drži košnice zbog bogate ispaše koju okolne šume i livade pružaju pčelama.

Oni strahuju od štete, a jedan broj njih već je počeo sa premještanjem košnica na druge lokacije.

S obzirom na to da se medvjedi u potrazi za hranom poslije zimskog sna i višemjesečne hibernacije sve češće spuštaju iz viših planinskih područja u nizine, lovci smatraju kako se i u narednom periodu može očekivati njihovo povećano prisustvo jer se ove godine očekuje bogat urod voća.

Prisustvo medvjeda i šteta koju čine događaju se i u drugim općinama na području Unsko-sanskog kantona, što dokazuje kako se brojno stanje ovih životinja u posljednjih desetak godina značajno povećalo.

Već dugo godina medvjedi su na listi zaštićenih životinja, što je doprinijelo njihovoj značajnoj reprodukciji, ali u posljednje vrijeme sve češće se razmatra i pominje mogućnost da se odobri i ova vrsta lova.

U lovačkim organizacijama ističu kako će u tim planovima broj medvjeda koji će se moći odstrijeliti biti određivan na osnovu procjene njihovog ukupnog brojnog stanja u lovištima.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?